Джордж Клуни и Виктор Орбан /колаж: newstrack.ro/

Холивудският актьор Джордж Клуни се забърка в спор с унгарския министър-председател Виктор Орбан, след като разкритикува правителството в Будапеща като пример за „гнева и омразата“, наблюдавани по целия свят, съобщава „Политико“.

В интервю за GQ, публикувано онлайн миналата седмица, Клуни говори за заснемането на предстоящия си научно-фантастичен филм „Среднощното небе“, в който играе учен в постапокалиптичния свят.

„Не бяхме в средата на пандемия, когато това се случи, но все още имаше всички тези други елементи, знаете ли, тези елементи на това колко много омраза и гняв изпитвахме всички ние в този момент от нашата история, по целия свят. Отидете при Болсонаро в Бразилия или Орбан в Унгария, или се огледайте: много гняв и омраза – каза Клуни, който е женен за адвокатката по правата на човека Амал Клуни – Историята на този филм е през 2049 г., ако го изиграете 30 години назад, това би могло да бъде нашата реалност, ако се позволи на този вид омраза да се нагнети.“

Правителството на Орбан вече отвърна на удара, предаде “Ройтерс”, наричайки коментарите на Клуни „глупави“.

„Джордж Клуни е добър актьор, така че заслужава уважение, но … никой не бива да се отнася с него като с глобален политически оракул – заяви говорителят на външните работи Тамаш Менчер в проорбанския новинарски канал HirTV късно в понеделник – Има хора, които шепнат в ушите му.“

Говорителят на правителството Орс Фаркас също обвини актьора, че е изразил проимиграционното послание на родения в Унгария американски либерален филантроп и милиардер Джордж Сорос – редовна мишена на правителството на Орбан.

Клуни отсече в изявление чрез негов представител, споделено с унгарската медия Telex, че „пропагандната машина на Орбан лъже, точка“, добавяйки, че е срещнал Сорос само веднъж и ще се чувства „засрамен“, ако не се изкаже публично против „авторитаризма“.

Клуни каза, че е посетил Унгария в началото на този век и смята, че към настоящия момент страната е „светъл пример“ за демократичен успех след падането на Съветския съюз:
„Очаквам с нетърпение деня, в който Унгария ще приеме онова, което е била някога.“

Правителството на Орбан отдавна си “чука главите” с ЕС относно това, което Брюксел смята за отстъпление от демокрацията в страната. Понастоящем унгарският премиер, заедно с полския си колега, е в противборство с други европейски лидери заради плановете за инсталиране на механизъм, който да обвърже еврофондовете при определени обстоятелства с принципите на върховенството на закона, съгласно следващия дългосрочен бюджет на блока.

Текст: Политико.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук