Джорджа Мелони и Риши Сунак
Снимка: БТА

Италианският премиер Джорджа Мелони и британският ѝ колега Риши Сунак се разбират отлично – и не пропускат възможност да го покажат. Миналата събота в Рим те отбелязаха нов етап в дипломатическите си отношения, съобщава френското издание „Монд“, цитирано от БТА. Консервативният британски министър-председател се срещна с италианския премиер, след което участва в ежегодното тържество на политическата партия на Мелони, чийто друг почетен гост бе предприемачът Илон Мъск.

Срещата на двамата правителствени ръководители в Рим дойде в края на една година, белязана от укрепване на отношенията между Италия и Великобритания на фона на демонстративни двустранни контакти в рамките на международни срещи на върха и топли изрази на добро разбирателство.

През април в Лондон Мелони и Сунак подписаха меморандум за разбирателство за двустранно сътрудничество, който бе определен от италианския премиер като „ново начало“ в отношенията между двете страни. Широкообхватният текст обхваща въпросите на миграцията, климата, полицейското и съдебното сътрудничество, иновациите, международната сигурност и отбранителния сектор.

Меморандумът бе подписан, след като през февруари Италия вече стана първата държава от ЕС, сключила партньорство за износ и инвестиции с Великобритания след Брекзит. Лондон и Рим също така участват заедно с Япония в съвместна програма за разработване на свръхзвуков изтребител от ново поколение, за което подписаха договор в Токио миналия четвъртък.

Друг знак на сближаването между двете страни е фактът, че Мелони бе единственият лидер на държава от Г-7, който посети Блетчли Парк в Северозападен Лондон в началото на ноември за среща на върха за рисковете, свързани с изкуствения интелект, която бе свикана от Сунак.

За британския лидер изграждането на специални отношения с Италия съответства на стратегията за двустранно сближаване, възприета от Великобритания след Брекзит.

Сунак е подложен на силен натиск от страна на депутати от дясното крило на британската Консервативна партия да се оттегли от Европейската конвенция за правата на човека – една от редица международни конвенции, които според тях осуетяват опитите за транспортиране на търсещите убежище от Великобритания към Руанда, отбелязва „Файненшъл таймс“. Британският премиер твърди, че неговият законопроект за Руанда не е в нарушение на международните закони и даде да се разбере, че двамата с Мелони смятат, че правната рамка трябва да бъде преразгледана.

Политическите отношения на Сунак с Мелони разцъфтяваха през цялата 2023 година.

Той заяви, че и двамата са почитатели на бившия премиер на Великобритания Маргарет Тачър, която „никога не се е отдръпвала от трудните избори и големите проблеми“.

„С Джорджа станахме министър-председатели на нашите страни почти по едно и също време и сме почти единствените десноцентристки лидери в Г-7, така че бяхме привлечени към друг. Изградихме силно приятелство, но също така и силна връзка, основана на общи интереси и, най-важното, на общи ценности“, каза още Сунак.

Несъмнено в партньорството им има и личен елемент, отвъд единствено политиката – двамата политици са на сходна възраст и имат малки дъщери, което според един британски официален представител им е помогнало да се сближат, коментира сп. „Политико“. Освен това и двамата са „пионери“ – Мелони е първата жена премиер на Италия, а Сунак е първият британски лидер от азиатски произход.

Проучванията на общественото мнение обаче сочат, че Сунак и неговото правителство са на път да си тръгнат през следващата година и е възможно да се окаже, че сътрудничеството между двамата премиери ще бъде прекъснато скоро след началото си.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър, когото социологическите проучвания във Великобритания сочат за вероятен наследник на Сунак, със сигурност не би бил желан гост на ежегодното тържество на партията на Мелони, сред чиито участници тази година бяха бившият съветник на Доналд Тръмп Стив Банън и унгарският премиер Виктор Орбан.

И все пак отношенията между Италия и Великобритания вероятно ще продължат да са от стратегическо значение, независимо от това кой е начело на двете столици. От стратегическа гледна точка Италия ще продължи да бъде транзитна страна за нелегалните мигранти, идващи в Европа, дори ако бъдещото британско правителство скъса с твърдия подход на Сунак по отношение на имиграцията.

Отношенията между партиите на Мелони и Сунак също се развиват, отбелязва в. „Гардиън“. Знак за това бе посещението на членове на партията на италианската премиерка в сградата на британския парламент миналата седмица.

Пол Скъли, депутат от Консервативната партия, който беше техен домакин, заяви: „Очевидно тук има голяма италианска диаспора и това, което те изглежда правят, е опит да изградят нещо подобно на „Републиканците в чужбина“ (задгранична организация на американската партия). Те дойдоха първо във Великобритания, което може би се дължи на топлите отношения между двамата лидери“.

За някои наблюдатели във Великобритания обаче присъствието на Сунак в Рим подчерта опасенията на антифашистки активисти и центристки настроените членове на собствената му партия относно все по-дясната посока, в която поемат консерваторите – не само по отношение на имиграцията, но и по въпросите на т.нар. културна война като например правата на транссексуалните.

„Връзката на Риши Сунак и Джорджа Мелони става все по-близка, тъй като Консервативната партия се превръща в радикална десница“, смята Джорджи Лейминг, директор, отговарящ за кампаниите в правозащитната група „Надежда, а не омраза“. „Фактът, че той и крайнодесният политик Мелони си дават идеи един на друг относно имиграционната политика, е много показателен за това накъде се движи партията на Сунак“, предупреждава правозащитникът.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук