Мигранти, бежанци, Гърция, граница убежище

Европейската агенция за убежище (EASO) регистрира значително увеличение на броя на търсещите убежище в ЕС, като през август държавите-членки на ЕС, са регистрирали около 56 000 молби, което е с 40% повече, отколкото през август 2020 г. Това заяви в интервю за „Функе“ изпълнителният директор на агенцията Нина Грегъри.

„По отношение на данните за молбите за убежище в Европа почти сме достигнали нивото отпреди коронавируса“, каза тя.

По данни на EASO само афганистански граждани са подали около 10 000 заявления през август, което е рекорд.

„Това е с 38% повече в сравнение с юли“, каза Грегъри.

Тя обаче изтъкна, че молбите за убежище са подадени предимно от афганистанци, които са били евакуирани от Кабул, и – отново – от тези, които вече са в Европа.

„Не наблюдаваме движение на афганистански граждани към Европа“, заяви изпълнителният директор на EASO.

Същевременно тя заяви, че трябва да се следи отблизо ситуацията в съседните на Афганистан държави, където понастоящем пребивават стотици хиляди афганистанци, които впоследствие могат да пътуват до ЕС.

Грегъри заяви също, че тази година се наблюдава увеличение на молбите за международна закрила в източноевропейските страни, „предимно по Балканския маршрут“, в България, Словения, Хърватия, а също и в Австрия.

„Една от горещите точки на миграция е регионът около Беларус, най-вече Латвия и Литва“, заяви изпълнителният директор на агенцията.

Германия начело в Европейския съюз по молби за убежище

Германия продължава да е начело в списъка на Европейския съюз на страните с най-голям брой молби за убежище. Вестник „Велт ам Зомтаг“ съобщи това днес, като се позова на доклад на Европейския орган за подкрепа в областта на убежището, с който разполага.

Според документа, от януари до септември в германската Федерална служба по миграция са подадени 100 278 молби за убежище, което е с 35,2% повече в сравнение със същия период на миналата година. В същото време само през септември в Германия са регистрирани 13 849 заявления. Уточнява се, че повечето молби са подадени от лица, търсещи убежище, от Сирия, Афганистан и Ирак.

Според публикацията на второ място по брой молби за първите девет месеца на тази година се нарежда Франция (54 105), следвана от Испания (41 799), Италия (37 492) и Австрия (22 928). В допълнение към традиционните маршрути на нелегалната миграция към страните от ЕС, минаващи през Италия, Гърция и Испания, както подчертава вестникът, сега има и нов маршрут през територията на Беларус. Така например по-рано германската федерална полиция съобщи, че от началото на август в Германия са пристигнали над 4300 нелегални мигранти през Беларус (през територията на Полша). И броят им вероятно ще се увеличава.

Досега повечето от мигрантите са пристигали в Беларус през Турция, но, както посочва „Ди Велт“, позовавайки се на източници от Европол, от Сирия има директни полети до Минск.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!