Стършел
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ

Нещо като СРС

Аз съм шеф Белчев и днес идвам да помогна на едно закъсало преди изборите заведение. Както виждате, отвън всичко изглежда прилично – прозорците са измити, покривките са чисти, солниците са пълни, служителите са с изрязани нокти, наемът е платен… То всъщност нямало нужда да се плаща – така дойде работата..

Да влезем в кухнята, където се бъркат предизборните манджи.

Какво е това? Това хлебарки ли са? А, бръмбари – политическият противник подслушва. Нека слуша – да се учи! Не ги пипайте, за тях държавни пари са се давали.

Първото, което виждаме, е натрупаната мазнина. Много мазнинка сте натрупали, много нещо! Това чудо да се изчегърта веднага, преди някой друг да е дошъл да го чегърта!

Какво цвърчи там на скарата? Компроматче? Добре, похвално, дайте да видим…

Не е зле, само внимавайте с подправките, тая офшорка ми се струва недостатъчна… Нямате ли още една под ръка? Благодаря, ето, сега вече е готово за сервиране. Поканили ли сте медии? Не? А на кого ще го пробутате тогава тоя боклук? А, имате си свои… Добре, добре, правилно, едно предизборно заведение без собствени медии – кучета го яли!

Какво ври там в тенджерата? Вашият кандидат? Дайте да видим…

Боднете го с вилицата – да проверим дали е готов за сервиране… Пищи? Нека пищи – да знае, че службата на народа не е лека работа. Да поври още малко, да му уври главата добре и да слушка през мандата. Помислили ли сте как ще аранжирате платото, в което ще го сервирате?

Майонезата я махнете – ще си омаже сакото. В парламента само лекета от майонеза ни липсват! Гарнирайте с няколко дафинови листчета народна благодарност, тук отстрани – добре оформена купчинка благотворителност, внимавайте с религиозността – не пресолявайте манджата, трябва да бъде точно според вкуса на избирателния район… Не е зле да сложите отстрани и малко стипца – да символизира всенародното обединение. Знам, че това не се яде, но по изборите всичко се кльопа, стига да е добре сервирано.

Това какво е, което бутате там? Ама вие сериозно ли? Махнете го тоя запис – ако го сервирате, рискувате опозицията да извади своя! Знаете ли колко бързо се губи клиентела в днешно време!

Сервирайте отляво, с десни прибори – в смисъл – чинията – отляво, приборите – отдясно. Имайте предвид, че българинът не е много наясно къде се слага вилицата и къде – ножът, да не говорим, че лъжицата го обърква окончателно. Това трябва да се използва в предизборното сервиране на кандидатите! Да знаят клиентите, че това, което набиват, е придобито по левия начин с десни методи!

Предупредете сервитьорите да са изключително внимателни, да не употребяват мръсни думи по адрес на отсрещното заведение, трябва да изглеждат толерантни, разбиращи, компромисни и сговорчиви. За мръсните думи си назначете неколцина, които да се редуват да повръщат на отсрещния тротоар и да ругаят буламача, който са им сервирали там. Хората обичат да гледат как някой повръща в отсрещното заведение! Това подсъзнателно всява доверие към вашата маса, на която сте ги настанили.

Е, мисля, че вече сте готови и можете спокойно да започнете да сервирате предизборно. Виждате, електоратът вече се тълпи пред вратата!

Румен Белчев

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!