Талибаните охраняват международното летище Хамид Карзай след изтеглянето на САЩ от Афганистан, 31 август 2021г.

Турция може да играе „активна роля в инвестирането, реализирането на някои проекти, обновяването и възстановяването на Афганистан“ с ресурсите, с които разполага, смята изпълняващият длъжността външен министър на страната.

В ексклузивно интервю за Анадолската агенция Амир Хан Мутаки заяви, че официалното признание на неговото правителство и международната помощ имат голямо значение за възстановяването на икономиката на страната.

В четвъртък Мутаки бе начело на талибанската делегация на официално посещение в Турция, за да обсъди двустранни въпроси и сътрудничество за бъдещето на Афганистан. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и Мутаки проведоха среща, на която обсъдиха въпроси, свързани с официалното признаване на талибаните и активите, принадлежащи на Афганистан, които са блокирани от САЩ. Мутаки заяви, че замразяването на резервите от страна на САЩ след превземането на страната от талибаните е в нарушение на международното право и правата на човека. Той подчерта, че блокираните от САЩ пари са били изпратени от други държави за развитието на Афганистан.

„Истинският въпрос е: защо тези пари са били блокирани? Какво направиха гражданите на Афганистан? От друга страна, САЩ и други държави казват, че на Афганистан трябва да се предоставя хуманитарна помощ и да се спазват човешките права. Но те оставят афганистанския народ с население от около 40 милиона души без стоки от първа необходимост“, заяви Амир Хан Мутаки.

Мутаки заяви, че тези въпроси са били поставени на преден план от турските власти на пресконференцията в сряда.

„Както казахме на срещите си през последните дни, на срещите с делегациите на САЩ и Европейския съюз в Доха и на срещите си в Турция, в света са създавани държави със сила, преврат или избори, в които доминира един човек или фамилия. Защо тези държави се признават, а правителството в Афганистан продължава да бъде държава само фиктивно?“, попита той.

Мутаки заяви, че това е узурпиране на правата на афганистанците и каза, че ситуацията има отрицателно въздействие върху икономиката на Афганистан. Той отбеляза, че хуманитарната помощ, изпратена от цял свят, е била разпределена, а САЩ и ЕС са обещали помощ при предишни срещи с делегации.

Мутаки твърди, че с управлението на талибаните сигурността в страната е гарантирана по отношение на заплахата от терористичната групировка ДАЕШ/ИДИЛ и в този смисъл няма заплаха.

„Те извършват нападения срещу джамии и улици. Ще се съгласите, че не е лесна задача да се осигури безопасността на всички джамии и улици. Те не притежават нито едно място в Афганистан. По този начин се оказва международен натиск върху афганистанското правителство. Тази пропаганда работи и в двете посоки за ДАЕШ/ИДИЛ“, каза той.

Турция и новата администрация в Афганистан осъществиха първия си контакт на високо равнище, след като талибаните поеха властта на 15 август.

Припомняме, че талибаните превзеха Кабул, принуждавайки президента и други висши служители да напуснат страната. Те сформираха временно правителство, оглавявано от Хасан Ахунд. Световните сили призоваха групата да сформира приобщаващо правителство, което да е представително за етническото разнообразие на страната.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!