русия дипломати

Министерство на външните работи потвърди отзоваването на един служител на българското посолство в Москва. Това е очакван реципрочен акт от страна на Руската федерация, заявиха за БГНЕС от МВнР.

Обичайната дипломатическа практика е да се отговаря с огледални мерки, така че руската реакция не е изненада.

Дипломатът ни следва да напусне територията на Руската федерация до 72 часа.

По-рано днес руското външно министерство съобщи, че извънредният и пълномощен посланик на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство, където му е връчена нота от министерството, с която служител на българското посолство в Москва е обявен за персона нон грата.

„Тази мярка е в отговор на немотивираното решение, взето през април от българската страна, да обяви дипломат от руското посолство в София за персона нон грата“.

Минути по-късно дойде и информацията, че Москва реагира и на действията на Румъния, като обяви 10 служители на посолството на страната в Русия за персона нон грата.

През април Русия отзова още 12 български дипломати в отговор на реципрочни действия, извършени от България през месец март, когато редица руски дипломати бяха уличени в шпионска дейност.

Още вътрешнополитически новини – четете тук 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук