Източник: Marat Gabidullin /Twitter/

Неуспехът на руските военни да превземат украинската столица е бил неизбежен, тъй като през предходните години те не са се сблъсквали пряко със силен враг, смята бивш наемник от свързаната с Кремъл наемническа група „Вагнер“, който се е сражавал заедно с руската армия, пише „Ройтерс”.

Марат Габидулин е участвал в мисии на „Вагнер Груп“ от името на Кремъл в Сирия и в предишен конфликт в Украйна, преди да реши да разкаже публично за опита си в потайната частна военна компания. Това е първият случай, в който човек, принадлежал към групата, решава да застане с лицето и името си пред света и да разкаже за това, което се случва вътре във „Вагнер”.

През 2019 г. той напуска групата „Вагнер“, но няколко месеца преди Русия да започне инвазията на 24 февруари 55-годишният Габидулин казва, че е получил обаждане от вербовчик, който го поканил да се върне да се бие като наемник в Украйна.

Той отхвърлил предложението, защото, както казал, не бил съгласен по принцип с инвазията на Кремъл в Украйна.

Той също така заяви, че руските сили не са подходящи за тази работа, въпреки че се хвалят с арсенала си от нови оръжия и за успехите си в Сирия, където помогнаха на президента Башар Асад да победи въоръженото въстание.

„Бяха напълно изненадани, че украинската армия се съпротивлява толкова яростно и че се сблъскват с истинска армия“, каза Габидулин за неуспехите на Русия в Украйна.

Според него хората от руската страна са очаквали, че когато нахлуят в Украйна, ще се сблъскат с отрядни милиции, а не с добре обучени редовни войски.

„Казах им: Момчета, това е грешка“, каза Габидулин, който в момента е във Франция, където издава книга за преживяванията си в боевете с групата „Вагнер“.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не знае кой е Габидулин и дали някога е членувал в частни военни компании.

„Ние, държавата, правителството, Кремъл не можем да имаме нищо общо с него“, каза той.

Русия нарича действията си в Украйна „специална операция“, която според нея няма за цел да окупира територия, а да унищожи военния потенциал на южната си съседка и да залови онези, които нарича опасни националисти.

Габидулин е участвал в някои от най-кървавите сирийски сблъсъци в провинция Дейр аз Зур, в Гута и край древния град Палмира. През 2016 г. е тежко ранен, когато граната избухва зад гърба му по време на сражение в планините край Латакия.

Габидулин прекарва една седмица в кома и три месеца в болница, където му правят операции за отстраняване на единия му бъбрек и някои черва. Ройтерс е проверила по независим път, че той е бил в групата „Вагнер“ и е участвал в сражения в Сирия.

Бойците от групата „Вагнер“ са обвинявани от правозащитни организации и украинското правителство в извършване на военни престъпления в Сирия и Източна Украйна от 2014 г. насам. Габидулин заяви, че никога не е участвал в подобни злоупотреби.

Войната в Сирия

Участието на Москва помогна за обръщането на хода на войната в Сирия в полза на Асад, но Габидулин заяви, че руските военни се ограничават главно до атаки от въздуха, като същевременно разчитат на наемници от групата на Вагнер и други пълномощници да водят по-голямата част от боевете на земята.

Задачата на руските военни също е била по-лесна. Нейните противници – „Ислямска държава“ и други милиции – не са разполагали с противовъздушни системи или артилерия.

Сраженията с Украйна, каза той, са нещо различно.

„Виждал съм достатъчно от тях в Сирия… (Руските военни) не участваха пряко в бойните действия“, каза той в интервю в Париж, за да популяризира книгата си, която ще бъде публикувана от френското издателство „Мишел Лафон“ този месец.

„Военните…., когато беше необходимо да се научат да воюват, не се научиха да воюват наистина“, каза той.

Вагнер Груп е неформална организация, която поне на хартия няма офиси или персонал. Министерството на финансите на САЩ и Европейският съюз заявиха, че тя е свързана с руския бизнесмен Евгений Пригожин. Пригожин отрича подобни връзки.

Президентът Владимир Путин заяви, че частните военни изпълнители имат право да работят и да преследват интересите си навсякъде по света, стига да не нарушават руското законодателство. Путин заяви, че Вагнер нито представлява руската държава, нито получава заплащане от нея.

Габидулин каза, че макар да е знаел, че руската инвазия в Украйна предстои, не е очаквал тя да бъде в такъв мащаб.

„Не можех дори да си помисля, че Русия ще води война срещу Украйна. Как би могло да стане това? Това е невъзможно“, каза той.

Той заяви, че също така не вярва, че нападението срещу Украйна, суверенна държава, е оправдано.

„Нейното право да бъде независима трябва да се уважава. Не виждам в действията на тази държава никаква агресия спрямо Русия“.

„Казах: не, момчета, това е без мен, моля ви се, вървете си сами. Украйна за мен е част от страната, в която съм роден и израснал, те са мои сънародници“, каза той.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук