Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в петък, че страната му не харесва идеята Финландия и Швеция да се присъединят към НАТО.

Лидерите на Финландия обявиха в четвъртък намерението си да се стремят към членство в трансатлантическия военен съюз „без отлагане“. Очаква се Швеция да последва примера им през следващите дни. Но тези стъпки, които идват в отговор на бруталната война на Русия в Украйна, предизвикаха критики в Турция, която е член на НАТО от 1952 г.

„Точно сега, когато става въпрос за Швеция и Финландия, ние следим развитието на събитията, но не с положително мнение“, заяви Ердоган пред репортери в Истанбул, добавяйки, че не би искал да повтаря това, което според него са „грешки“, включително приемането на Гърция в НАТО. Без доказателства Ердоган обвини скандинавските страни в укриване на терористи – обвинение, което той често отправя към вътрешните си опоненти и западните държави по време на спорове.

Коментарите на Ердоган биха могли да създадат пречки пред разширяването на НАТО, тъй като настоящите членове ще трябва единодушно да приемат предложенията на Финландия и Швеция за присъединяване. Но е възможно турският лидер просто да се опитва да позира преди очакваните предстоящи обсъждания на кандидатурите за членство.

По-късно външните министри на Швеция и Финландия заявиха, че ще обсъдят резервите на Анкара с турския си колега в Берлин в събота.

Забележките на турския президент дойдоха ден след като финландският министър-председател Сана Марин и президентът Саули Нийнистьо обявиха, че ще подкрепят присъединяването на страната си към НАТО в историческа промяна, мотивирана от геополитическите последици и последиците за сигурността от войната в Украйна.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук