Ким Чен-Ун
на снимката: лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун

Повече от две години след започването на пандемията от коронавирус и след като ситуацията в повечето страни започна да поутихва, Северна Корея потвърди за най-малко един човек, починал от COVID-19 в страната.

Същевременно стотици хиляди са симтоми, включващи висока температура, съобщиха държавните медии в петък, като дадоха индикации за потенциално страшния мащаб на първото потвърдено огнище на пандемията в страната.

Данните представляват безпрецедентно признание за  взрив в страната, която не е съобщавала за нито един потвърден случай от началото на пандемията, и могат да означават сериозна криза за общественото здраве, икономиката и политиката на изолирания режим.

Новият президент на Южна Корея, Юн Сук-йол, който встъпи в длъжност тази седмица, планира да предостави ваксини COVID-19 и друга медицинска помощ на севернокорейците, а правителството му ще обсъди подробностите с Пхенян, заяви говорителката му в петък, без да уточнява подробности.

По-късно в петък Юн заяви пред репортери, че планира да предложи провеждането на разговори на работно ниво със Северна Корея чрез Министерството на обединението на страната, което се занимава с междукорейските въпроси, съобщи южнокорейската телевизия News1.

Експертите заявиха, че предвид ограничените възможности на Северна Корея за тестване, публикуваните до момента данни вероятно представляват малка част от инфекциите, които биха могли да доведат до хиляди смъртни случаи в една от само двете страни в света, в които не се провежда кампания за ваксиниране срещу COVID-19.

Около 187 800 души се лекуват в изолация, след като треска с неустановен произход „експлозивно се разпространи в цялата страна“ от края на април, съобщи официалната информационна агенция KCNA.

Приблизително 350 000 души са показали признаци на тази треска, включително 18 000 души, които наскоро са съобщили за такива симптоми в четвъртък, заяви KCNA. Около 162 200 души са били лекувани, но не се уточнява колко от тях са дали положителен резултат за COVID-19.

Най-малко шестима души със симптоми на треска са починали, като за един от тези случаи е потвърдено, че се е заразил с вируса Омикрон, съобщиха от KCNA.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук