електроенергия, крушка

Руската енергийна компания Интер РАО (IRAO.MM) ще спре износа на електроенергия за Финландия от събота в 01:00 ч. местно време, тъй като не е получила плащане, съобщи финландската енергийна компания в петък.

Търговията с електроенергия, внасяна от Русия, ще бъде преустановена „засега“ поради трудности при получаването на плащания за електроенергията, продавана на пазара, съобщи Фингрид в изявление, цитирайки Интер РАО.

„Няма заплаха за адекватността на електроенергията във Финландия“, заявиха от електроразпределителната мрежа, като добавиха, че електроенергията от Русия представлява около 10% от общото потребление на електроенергия във Финландия.

„Липсващият внос може да бъде заменен на пазара на електроенергия чрез внос на повече електроенергия от Швеция и отчасти и чрез местно производство“, допълни тя.

„Фингрид“ заяви, че „Норд Пул“, паневропейската енергийна борса, не е плащала на Интер РАО от 6 май насам за електроенергията, която е закупила от руската енергийна компания.

„Норд Пул“ е тази, която плаща за тях. „Фингрид“ не е страна в тази търговия с електроенергия, ние осигуряваме връзката за пренос от Русия до Финландия“, заяви пред Ройтерс Рейма Пайвинен, старши вицепрезидент по операциите на Фингрид.

Говорител на „Норд Пул“ заяви, че компанията не коментира пазарна информация, която клиентите са съобщили чрез спешни пазарни съобщения.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук