коронавирус pcr тест

Почти всеки шести пациент с COVID-19 може да има само стомашно-чревни симптоми, според преглед на академични проучвания, публикуван в списанието „Abdominal Radiology“. Констатациите от прегледа показват, че гастроентеролозите трябва да бъдат бдителни по време на пандемията, докато преглеждат пациенти.

Стомашно-чревните симптоми, свързани с COVID-19, варират в широки граници, но могат да включват загуба на апетит, гадене, повръщане, диария и силна коремна болка. Изследователите, провели прегледа, съобщават, че 18% от пациентите са имали такива симптоми, докато 16% от случаите на COVID-19 могат да се проявят само и единствено със стомашно-чревни симптоми.

Все повече изследвания показват, че коремната симптоматика е често срещана презентация за COVID-19, пише „Нюз Медикал“.

Изследователите, между които Гавин Лоу, доцент по радиология и образна диагностика, и студентът по медицина Кевин Луи, изследват констатации от 36 проучвания, публикувани до 15 юли, за да стигнат до своите заключения.

В допълнение към стомашно-чревните симптоми, те също така са определили потенциални признаци, за които рентгенолозите трябва да следят, докато провеждат прегледи на корема, които биха могли да бъдат доказателство за инфекция с COVID-19. Тези признаци включват възпаление на тънките и дебелите черва, въздух в червата (пневматоза) и перфорация на червата (пневмоперитонеум). Признаците са доста редки, казват изследователите и могат да идентифицират пациенти с напреднало заболяване.

„Диагностицирането на тези неща не означава непременно, че пациентът има COVID-19“, каза Уилсън. „Може да е от различни потенциални причини. Но една от тези потенциални причини е инфекция от вируса и в среда, в която COVID-19 е много разпространен, това е нещо, което трябва да се обмисли и потенциално да се даде като възможност на препращащия лекар.“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!