Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Комисията на Конгреса, която разследва нападението срещу Капитолия в САЩ на 6 януари, публикува окончателния си доклад. В него обвинява Доналд Тръмп в „заговор от няколко части“, целящ да осуети волята на народа и да подкопае демокрацията.

Разделен на осем глави, докладът от 845 страници включва констатации, стенограми от интервюта и законодателни препоръки, пише „Ройтерс“. Той представлява един от

най-унизителните официални портрети на президент

в американската история.

Публикуването му идва само три дни, след като избраната комисия препоръча да бъдат повдигнати наказателни обвинения срещу Тръмп.

Комисията, която ще се разпусне на 3 януари, когато републиканците поемат контрола над Камарата на представителите, проведе над 1000 интервюта, 10 публични изслушвания – някои от тях излъчвани по телевизията в най-гледаното време – и събра над милион документа от сформирането си през юли миналата година.

Докладът ѝ представя задълбочен и подробен отчет за усилията на Тръмп да отмени поражението си от Джо Байдън на президентските избори през 2020 г. и за това, което според комисията е неговата вина за насилственото въстание на неговите поддръжници.

В доклада се посочва, че Тръмп е знаел, че е загубил. Въпреки това е оказал натиск върху държавни служители и вицепрезидента Майк Пенс да отменят изборите. Казва се още, че той „е пряко отговорен за свикването на това, което се превърна в жестока тълпа“. Посочва се, че е отказал на многократните молби на своите помощници да осъди бунтовниците или да ги насърчи да напуснат.

„Основната причина за 6 януари беше един човек, бившият президент Доналд Тръмп, когото много други последваха“, се казва в резюмето на документа.

„Нищо от събитията на 6 януари нямаше да се случи без него“.

Според оценките на комисията, през двата месеца между изборите и щурма Тръмп или близкото му обкръжение са участвали в поне 200 публични или частни действия за оказване на натиск към щатски законодатели, както и към щатски или местни изборни администратори.

Това включва поне 68 срещи, телефонни обаждания или текстови съобщения, 18 случая на видни публични изказвания и 125 публикации в социалните медии от Тръмп или висши помощници.

Докладът засилва политическия натиск, който вече е оказан върху главния прокурор Мерик Гарланд и Джак Смит, специалния съветник, който провежда разследване на въстанието и действията на Тръмп.

Уебсайтът Punchbowl News съобщи, че комисията е започнала „широко сътрудничество“ със специалния съветник. Включително е споделила документи и стенограми. Сред тях – текстови съобщения, изпратени от Марк Медоус, тогавашния началник на канцеларията на Белия дом.

В понеделник, на последното си публично заседание, комисията единодушно сезира Министерството на правосъдието за четири наказателни дела срещу Тръмп за ролята му в щурма. Самият щурм започна с фалшивите му твърдения за откраднати избори и завършило с обсада на Капитолия на САЩ.

За първи път в американската история Конгресът предприе такива действия срещу бивш президент.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук