Оръжие за Украйна
Демонстрация в подкрепа оръжието за Украйна. 04.05.2022 г., София. Снимка: Илияна Маринкова/Debati.bg

В днешния брой на Държавен вестник е обнародван Законът за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси. 

Това означава, че президентът Румен Радев не е наложил вето над решението – както беше призован от страна на БСП.

Парламентът прие законопроекта на 16 декември. Тогава депутатите решиха списъкът с предоставяната военна помощ да не бъде обнародван в „Държавен вестник“. Изначално информацията с какво оръжие помагаме на Украйна беше засекретена от Министерството на отбраната.

От „БСП за България“ настояваха списъкът да бъде публичен, обявиха също, че ще атакуват закона пред Конституционния съд.

На 19 декември министърът на отбраната на България Димитър Стоянов посети Украйна, където се срещна с украинския си колега Олексий Резников.

„Имаме честта да приветстваме министъра на отбраната на Република България Димитър Стоянов в Украйна. Благодарности за решението на България да предостави помощ за сигурността на Украйна. Очакваме с нетърпение да продължим да развиваме сътрудничеството в областта на отбраната“, написа тогава Резников в Twitter.


От българското Министерство на отбраната обаче посочиха, че изпращането на оръжие предстои. Чакаше се именно обнародването на решението в „Държавен вестник“.

И днес служебният заместник-министър на отбраната Катерина Граматикова обясни, че „България все още не е изпратила военна и военно-техническа подкрепа на Украйна“.

Междувременно, украинската неправителствена организация „Мілітарний“ („Украински военен център“) съобщи, че украинската армия вече борави с българско оръжие.

Български противотанкови безоткатни оръдия ATGL-H са предадени на силите за териториална отбрана на Украйна, пише организацията на сайта си. Не става ясно обаче дали те са частно дарение, дарение на друга държава или помощ от България.

Още новини от деня – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук