Андрей Гюров
На снимката: Андрей Гюров

Един от подуправителите на Българската народна банка Андрей Гюров, който по Конституция е и един от потенциалните кандидати за служебен премиер, е отстранен временно от поста му.

Това става ясно от съобщение на Комисията за противодействие на корупцията, която е уведомила БНБ за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на Гюров.

До предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, г-н Гюров излезе в неплатен отпуск“, пише на сайта на БНБ.

Андрей Гюров бе избран за подуправител на БНБ от миналия парламент.

Той бе предложен от „Продължаваме Промяната“ като преди да отиде в БНБ, бе едно от знаковите лица на партията на Кирил Петков и Асен Василев.

В общественото пространство вече се завъртя хипотезата, че при неуспешен опит за съставяне на правителство, бъдещият служебен премиер вероятно ще бъде председателят на парламента Рая Назарян.

Преди да бъде съставен кабинетът „Главчев“ един от потенциалните кандидати за премиер, както изискват последните промени в Конституцията, изненадващо подаде оставка. Това беше зам.-омбудсманът Елена Чернева-Маркова.

Тогава тя разпространи позиция, според която потвърди, че оставката ѝ е свързана с потенциалната възможност да бъде поканена за поста на служебен премиер. На 29 март в позиция до БНТ тя посочи, че по нейно убеждение, „омбудсманът и зам.-омбудсманът на Република България са неполитизирани лица, които защитават правата и свободите на всички български граждани. В този смисъл, намирам заемането на политическа длъжност, каквато несъмнено е тази на министър-председателя, за несъвместимо с упражняваните от мен функции като зам.-омбудсман“.

Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая. Това заяви в офицална своя позиция подуправителят на БНБ Андрей Гюров, който излезе в неплатен отпуск след установяване на несъвместимост от КПК.

„Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти. Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той не забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност. Това решение поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната. Във връзка с решението на КПК съм готов да защитавам правата си по предвидения законов ред, както и да окажа съдействие на Управителния съвет на БНБ“, посочва в позицията си Гюров.

Отношение по темата взе и Кирил Петков. По думите му „Продължаваме промяната“ ще внесат в парламента предложение за нови правила за избор на членове на антикорупционната комисия.

„Пеевски започна “отстрел” на потенциални служебни премиери, които са извън негов контрол. След 6 неуспешни мандата, ГЕРБ и ДПС излъчват слабост с тези отчаяни ходове. Най-големият им проблем е, че винаги преиграват.

Още утре вкарваме правилата за избор на нови членове на антикорупционната комисия. Тъкмо ще разберем кое им е по-важно: парите по ПВУ за българските бизнеси и граждани или да запазят контрола над тези бухалки“, написа Петков във Фейсбук.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук