портокал

Учени от университета в Сидни в Австралия са открили един модел, при който употребата на най-малко един портокал на ден може значително да намали шансовете за развитие на очни проблеми, като например – процесът на дегенерация на ретината  на очите. Това се съобщава в материала на списанието American Journal of Clinical Nutrition.

Според учените, за да се подобри здравето на окото, е достатъчно да се консумират цитрусови плодове поне веднъж седмично – това ще е напълно достатъчно.

„Събраните от нас данни показват, че флавоноидите, съдържащи се в целулозата и кората на портокалите, предпазват ретината от дегенерация“, отбелязват изследователите.

портокал
Бамини Гопиат

 

Един от авторите на изследването – доц. Бамини Гопинат преди няколко години отбеляза, че в портокалите и други цитрусови плодове се съдържат естествени антиоксиданти, които имат положително въздействие върху здравето на клетките на ретината при лабораторните животни.

В резултат на това бе решено да се проведе проучване, в което взеха участие няколко хиляди души от различни възрасти. От тях се изисква да включват поне един портокал в ежедневното хранене.

Според проучването участниците намаляват вероятността за частична или пълна дегенерация на ретината незабавно с 60%.

Гопиат сподели че в момента почти всеки седми възрастен човек страда от дегенерация на ретината. За да се предотврати или поне да се намали този процес, е необходимо редовно да се използват портокали и други цитрусови плодове в ранна възраст.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!