Една от най-смъртоносните гъби в света е открита в Австралия

Една от най-смъртоносните гъби в света е открита за първи път в далечния север на Австралия – на хиляди мили от родното й типично местообитание в планините на Япония.

Гъбата Poison Fire Coral беше открита в предградие на северния австралийски град Кернс от местен фотограф и впоследствие идентифицирана от учените, съобщи университетът Джеймс Кук пред АФП.

Няколко души са умрели в Япония и Корея, след като са объркали яркочервените гъби с годни за консумация подобни, които се използват в традиционната източна медицина.

Микологът от университета Джеймс Кук Мат Барет, който потвърди че става дума за японската токсична гъба, открита в Австралия, заяви, че откритието разширява разпространението й до „значително“.

Poison Fire Coral е единствената известна гъба с токсини, които могат да се абсорбират през кожата и причиняват „ужасяваща“ смърт ако се консумират.

„Фактът, че можем да намерим такава отличителна и медицински важна гъба като Poison Fire Coral в задния си двор, показва, че имаме много да научим за гъбите в Северна Австралия“

, каза Барет.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!