Едва ли има човек на света, който тайно да не се надява във вените му да тече кралска кръв. Професиятата на принца и принцесата изглеждат много привлекателни, не само сред малките деца, но и сред възрастните.

Вероятно и не без основание. Цялото британско кралско семейство, например, притежава 88 млрд. долара. Всяка година то донася 2,3 млрд. долара в британската икономика през различни сектори – търговия (сувенири с образите на кралското семейство), туризъм и прочее.

Но какви заплати всъщност получават кралица Елизабет II и нейните роднини:

МЕГАН МАРКЪЛ И ПРИНЦ ХАРИ

Преди да се омъжи за принц Хари, американската актриса Меган Маркъл е заработвала около 450 000 долара на година от сериала „Костюмари”, в който тя имаше главна роля. Допълнителни пари си докарваше от писане за лайфстайл сайтове, създаване на колекции дрехи, както и като Инстаграм инфлуенсър.

Меган Маркъл
на снимката: Меган Маркъл

Town&Country пресмята, че Меган Маркъл разполага с лично богатство от 5 милиона долара.

Колкото до принц Хари: той получава 45 000 долара годишна заплата за службата си към британската армия. Но по-голямата част от богатството му идва от наследство от 13 милиона долара, което получи за 30-ия си рожден ден, по волята на покойната си майка Даяна, принцеса на Уелс. Като част от наследството си от имението на Даяна, той получи и бижута, стойността на които не е известна, но би било безопасно да се каже, че си струват… много.

принц Хари
на снимката: принц Хари

Освен това разходите, свързани с неговите кралски задължения, се поемат от херцогството на Корнуол, което е платило 9 милиона долара през 2016 и 2017 г. за официалните задължения на Хари, Уилям и Кейт.

Предполага се, че принц Хари разполага с между 25 и 40 милиона долара.

ПРИНЦ УИЛЯМ И КЕЙТ МИДЪЛТЪН

Също като брат си, принц Уилям получи 13 милиона долара на 30-я си рожден ден като наследство от майска си. Той обаче взима по-висока годишна заплата от Хари – 62 000 долара за работата си като пилот на линейка на Източна Англия. Според информацията, тези пари Уилям дарява за благотворителност.

Принц Уилям, Кейт
на снимката: Принц Уилям и съпругата му Кейт

Счита се, че общото му състояние е сходно с това на Хари и е около 40 милиона долара.

Кейт Мидълтън, която се присъедини към кралската фамилия през 2011г. след сватбата си с принц Уилям. Нейното богатство се оценява на най-малко 7 милиона долара. Богатството й идва от Party Pieces, компания за организиране на партита, която родителите й стартираха, чиято стойност се оценява на 50 милиона долара.

Преди да стане херцогиня, Кейт работи за своите родители, както и в модната компания Jigsaw.

В наши дни разходите й се поемат от херцогство Корнуол, частното имение, управлявано от тъста й принц Чарлз.

Що се отнася до тяхното кралско потомство: Според Reader’s Digest принцеса Шарлот струва 5 милиарда долара. Тази цифра е обвързана с влиянието й върху модата, наречено „ефектът Шарлот”.

Брат й принц Джордж е оценен на 3 милиарда долара. Предполага се, че бебето принц Луи ще достигне същото ниво като това на неговите брат и сестра.

КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ II

Както може да се предположи, кралицата е най-богата. 92-годишната кралица притежава 550 милиона долара.

Кралицата ръководи всички кралски имоти, включително на Бъкингамския дворец. Въпреки че, не са нейна собственост, тя получава 15% от приходите, генерирани от тях, което се нарича Суверенен грант.

Тя получава годишно обезщетение от херцогството на Ланкастър. Освен това тя притежава недвижими имоти за 200 милиона долара, като замъка Балморал и Сандрингам Хоум, което е наследила от баща си крал Джордж VI.

Що се отнася до съпруга й – принц Филип притежава скромните 30 милиона долара. Той се пенсионира от поста си херцог на Единбург през 2017г. на 96-годишна възраст. Преди това той получаваше 500 000 долара годишна заплата от парламента.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!