трафик, коли, транспорт

Една трета от автомобилите в България ще получат забрана за влизане в центъра на София, когато бъде въведена зоната с ниски емисии. Това съобщава btv на базата данни от технически прегледи след въвеждането на екосертификатите.

Обхватът на нискоемисионната зона в София все още не е окончателно определен. Има два варианта – при едниния се обхваща идеалния център на града, а другия е с по-широк периметър – от бул. “Мария Луиза” до края на Южния парк.

Нискоемисионната зона ще се контролира със 180 камери, които са част от управлението на трафика в града. Надгражда се тяхната функционалност с възможността да разчитат номерата на автомобилите. Идеята е да се стартира с по- малката зона.

Първоначално ограничения ще се поставят само на най-замърсяващите превозни средства. Според информацията на министерството на транспорта, в тази група са 37% от миналите технически преглед автомобили – 480 529 от проверени 1 404 252 коли. За София делът е около 20%, защото в столицата има по – нов автопарк.

Често оценката след прегледа изненадва неприятно собствениците на автомобили, споделят от столичните пунктове за годишни технически прегледи. Дизелите с еко стандарт до Евро 4 са виновни за 86% от фините прахови частици и 56% от азотния оксид във въздуха на града, пише в международен доклад за ефекта от въвеждането на нискоемисионна зона в столицата.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук