Министър-председателите на България и Северна Македония очертаха основните приоритети пред двете държави с хоризонт периода 2022 – 2029 г. Това стана по време на посещението на Кирил Петков в Скопие.

Очертахме точния календар. Фокусираме се върху всички общи възможности за обогатяване на нашите отношения, заяви българският премиер Кирил Петков на съвместен брифинг 

Според Ковачевски „двете страни влизат в нов прозорец в двустраните ни отношения“, а създаването на условия за бърз напредък в евроинтеграцията е един от най-важните приоритети пред РСМ.

Като премиер започвам с един от най-важните въпроси за РС Македония – евроинтеграцията на страната. Двамата с българския премиер Кирил Петков искаме да използваме новата енергия за постигане на общата цел – за по-добро бъдеще на двете страни, каза македонският премиер Димитър Ковачевски.

Ковачевски съобщи, че властите в Скопие са изпратили вербална нота в ООН, с която съобщават, че Република Северна Македония и Северна Македония е едно и също и се отнася за територията на РСМ и че, няма никакви териториални петенции. „Това е първата голяма крачка“, каза още Ковачевски и съобщи, е ускорено изграждане на ГКПП Клепало.

Българският премиер Кирил Петков съобщи, че още на 25 януари ще бъде следващата среща с РС Македония. Тогава ще има съвместно правителствено заседание.

Двете страни са се договорили да създат работни групи по конкретни теми. Кирил Петков анонсира, че работните групи ще се срещат всяка седмица.

От тук нататък добросъседството ще се измерва в реално постигнати стъпки и резултати. Линията София-Скопие ще бъде реалност. 30 дни ще имаме точните специфики, съобщи още Кирил Петков.

Той акцентира, че има абсолютно уважение на самоопределянето на всички граждани на Северна Македония.

Македонският премиер очаква членовете на съвместната историческа комисия да съобщат заедно какво е договорено пред обществеността. Той очаква това да бъде мост към бъдещето, а не към миналото.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук