Даниел Лорер
На снимката: Даниел Лорер

Целта ни е 5% икономически растеж през настоящата година. Досега България е сериозно изостанала в глобалното състезание за икономическо развитие. Това заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер по време на среща с ръководствата на Двустранните търговски и индустриални камари в България.

На събитието на тема: „България като нова дестинация за привличане на инвеститори чрез скъсяване на глобалните вериги на доставки“ бяха обсъдени действия за повишаване на икономическия растеж, подобряване на бизнес средата и задържане и привличане на чужди инвеститори в страната ни, съобщиха от Министерството на иновациите и растежа.

„Бяхме избрани с много ясен мандат от българския народ – да започнем да създаваме инфраструктура за нормалното функциониране на държавата. Мисията на нашето министерство е да генерира икономически растеж и иновации в България. Двете неща са свързани. Растеж чрез иновации е по-дълготраен“, подчерта той.

По думите му досега основната пречка за инвестиции е бил рискът от корупция. „Затова целим нулева толерантност към корупцията и премахване на административните пречки пред бизнеса“, категоричен беше Лорер.

„Ние бяхме избрани след дълг период на политическа нестабилност и с ясен мандат да създаваме промяна в правосъдната система, подобряване на здравеопазването, развитие на образованието и изграждане на инфраструктура“, каза още той.

В заключение министърът на иновациите и растежа добави, че е изключително важно да се популяризира България като ниършоринг дестинация.

Представителите на търговските камари посочиха като един от основните проблеми в икономиката липсата на кадри. Друг проблем, който отбелязаха е гарантиране върховенството на правото, в това число на местните и чуждестранните инвеститори.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук