ваксини

Ваксините, използващи технология с иРНК, срещу COVID-19 не причиняват усложнения при бременност при бъдещите майки и техните бебета. Това съобщи Европейският

За достигане до решението работната група е взела предвид няколко проучвания, включващи около 65 000 бременности на различни етапи. При прегледа не са открити никакви признаци за повишен риск от усложнения при бременност, спонтанни аборти, преждевременни раждания или неблагоприятни ефекти при неродените бебета след ваксинация с иРНК COVID-19.

Проучванията също така показват, че ваксините срещу COVID-19 са толкова ефективни за намаляване на риска от хоспитализация и смърт при бременни, колкото и при останалите хора. Най-честите странични ефекти на ваксините при бременни хора също съвпадат с тези при останалите. Те включват болка на мястото на инжектиране, умора, главоболие, зачервяване и подуване на мястото на инжектиране, мускулна болка и втрисане. Тези ефекти обикновено са леки или умерени и се подобряват в рамките на няколко дни след ваксинацията.

Като се има предвид, че досега бременността е била свързана с по-висок риск от тежък COVID-19, особено през втория и третия триместър, жените, които са бременни или може да забременеят в близко бъдеще, се насърчават да се ваксинират в съответствие с националните препоръки.

По-голямата част от информацията досега идва от иРНК ваксини (Comirnaty и Spikevax). EMA също така ще прегледа данните за други разрешени ваксини срещу COVID-19, когато те станат достъпни.

Първоначалните клинични изпитвания обикновено не включват бременни хора. В резултат на това данните за употребата на ваксини, както и на всички други лекарства по време на бременност, обикновено не са налични към момента на разрешението, но се получават след това. Проучванията върху животни с ваксините срещу COVID-19 не показват никакви вредни ефекти по време на бременност или при последващото развитие на детето. Прегледът на доказателствата от реалния свят предполага, че ползите от получаването на иРНК COVID-19 ваксини по време на бременност надвишават всички възможни рискове за бъдещите майки и неродените бебета.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук