храни, магазин

Темпове на растеж на икономиката ни от 3-3.5 на сто в периода 2023- 2025 г. прогнозират икономистите от БАН. Данните са от доклада за макроикономическата прогноза на Института за икономически изследвания.

Според анализаторите темпът на инфлация у нас ще е по-висок в сравнение със средните стойности за държавите членки на Евросъюза. Като причини за това се посочват високите цени на енергоресурсите в международен план и конфликта в Украйна.

Сред факторите, които спъват икономическите процеси у нас, специалистите определят противоречивите решения в областта на икономическата политика и провеждането на мерки, несъобразени с реалните финансови възможности на страната. Липсата на политически консенсус по важните за държавата въпроси също влияят на заложените икономически цели.

Според учените от БАН възстановяване на вътрешното търсене се очаква едва през втората половина на периода заради комбинацията от реално повишаване на доходите и намаляване на инфлационния натиск. Ако няма нов шок върху енергийните цени, инфлацията ще се забави, но процесът ще се случва постепенно.

Реалният ръст на БВП ще намалее до около 1,7% през тази година, а през следващата се очаква да надхвърли 200 млрд. лв.

Прогнозата за икономическия растеж в проценти е между 3,0-3,5 на сто годишно.

Анализът на икономистите от БАН се базира на средносрочната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 година.

Още икономически новини – четете тук

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук