Братята Пламен и Атанас Бобокови
На снимката: Братята Пламен и Атанас Бобокови /двамата в ляво и дясно/

Братята Пламен и Атанас Бобокови, собствениците на „Приста Ойл“, са задържани, съобщи БНТ. Двамата са разследвани за участие в организирана престъпна група за злоупотреби с отпадъци. Срещу тях имало доказателства за фиктивен износ на опасни отпадъци в Германия, както и за укриване на данъци в особено големи размери. За тях имаше полицейска заповед за задържане по закона за МВР, съобщи „24 часа“.

Тепърва ще се прецени дали и какви обвинения да им бъдат повдигнати, като в случай, че бъдат привлечени като обвиняеми, е възможно арестът им да бъде удължен до 72 часа, както и да се иска постоянното им задържане, съобщава БНТ, като се позова на собствени източници.

Днес братята Бобокови не са отговаряли на телефоните си, а Би Ти Ви цитира писмен отговор на техният пиар Ани Александрова:

„Крайно изненадани сме от решението на прокуратурата. Пламен и Атанас Бобокови не са напуснали страната и никога не са имали намерение да го правят. Напротив, тук са. Заедно със своите екипи оказват пълно съдействие на органите на властта“, пише тя.

По-рано днес се проведе Специализирана акция в офиси и жилище, свързани с бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови в Русе. Жандармерия влезе в сградата на „Приста ойл“ на улица “Борисова“, откъдето са иззети компютри и документи. Присъствие на жандармерия имаше и пред запечатана къща на улица „Хан Аспарух“, собственост на бизнесмена Пламен Бобоков.

Разследването за злоупотреба с отпадъци „повлече“ по-рано през деня зам.-министърът на екологията Красимир Живков, който бе задържан за 24 часа. Спецпрокуратурата го разследва за участие в организирана престъпна група, която е злоупотребявала с отпадъци – в това число и опасни. В схемата е участвал и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен, където в началото на годината бяха открити голямо количество несепарирани отпадъци, внесени от Италия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!