Египет, Луксор

В египетския Луксор беше открито за посетители 3000-годишната Алея на сфинксовете в древната столица Тива.

Алеята на сфинксовете е дълга 2700 метра и се простира от храма в Карнак, през храма Мут, до храма в Луксор. От двете й страни има две редици от общо 1350 статуи на сфинксове, изградена по време на фараона от Тринадесетата династия на Древен Египет Нектанеб Първи. Освен статуите присъстват и  други архитектурни елементи от различни периоди.

Египет, Луксор

По тази Алея е преминавала церемониалната процесия, свързана с древноегипетския празник Опет, заедно със свещените ладии на божествата Амун, Мут и Хонсу.

Празникът е свързан с култа към египетския владетел, неговите жизнени сили и връзката му с Твореца Амун Ре и беше пресъздаден по време на церемонията по откриването.

Египет, Луксор

През последните няколко месеца тук бяха извършени цялостни реставрационни дейности. Това е един от най-големите археологически обекти на открито в света.

Пищният спектакъл в Луксор постави началото на кампания за популяризиране на „най-големия музей на открито“.

Припомняме че през пролетта на 2021г., огромен успех постигна „Златния парад на фараоните„, който привлече вниманието към новия Национален музей на египетската цивилизация в столицата Кайро.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук