Гугъл, Google

Европейската комисия наложи на технологичния гигант „Гугъл” (Google) глоба в размер на 4 милиарда и 340 милиона евро по казуса за „Андроид“, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.

Според Брюксел компанията е наложила ограничения върху операционната система в полза на собствените си продукти, така че да гарантира монопола си сред онлайн търсачките.

Тя трябва да прекрати това в идните 90 дни или ще понесе допълнителни наказания от 5% от дневния оборот на компанията-майка „Алфабет“.

От търсачката вече обявиха, че ще обжалват.

ЕК смята, че Google е „задушила” избора и иновациите при редица мобилни приложения и услуги, като е преследвала цялостна стратегия по отношение на мобилните устройства, целяща защита и разширяване на господстващото ѝ положение при общото търсене в интернет.

 

Американската компания вече е изправена пред други две обвинения – за промотирането на свои продукти в търсачката (вместо на конкурентите си) и затова, че AdSense е попречил на уебсайтове на трети страни да се снабдяват с реклами, свързани с дадено търсене, от конкуренти на Google.

 

Само преди година Европейската комисия наложи рекордно висока глоба на американската компания (2,42 млрд. евро) за злоупотреба с доминиращо положение на пазара.

Днешното решение вероятно ще засили още повече напрежението между Брюксел и Силициевата долина, отбелязва „Политико“.

„Майкрософт“, „Гугъл“ и „Интел“ вече дължат общо 6 млрд. евро в глоби, като се изключи днешната. Комисията поиска и „Епъл“ да върне 13 млрд. евро в данъци на ирландското правителство – нещо, което Ирландия и производителят на „Айфон“ обжалват.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук