Мащабните морски сражения останаха в миналото, тъй като съвременните армии вече са овладели въздуха, че даже и космоса. За съвременницете им обаче миналите битки са имали характер на вселенско събитие, а за нас е почни невъзможно да си прадставим епичните им размери.

1/ Битката в залива Лейте

Най-голямото морско сражение се е случило в най-новата история – през октомври 1944 година. Групировката на съюзниците, съставена от Трети и Седми американски флот и кораби от флота на Австралия, наброявал 211 големи кораба, съпровождани от 1 500 самолета. От японска страна участие са взели 57 бойни кораба и няколкостотин самолета. Разбира се, японците нямали никакъв шанс.

2/ Битката на езерото Поянг

Второто най-мащабно сражение не е в море, но затова пък в битките с кораби това е тази, в която са участвали най-много хора. Повече от 850 000 души /правителствени войски и метежници/ са се сблъскали в бой на огледалната повърхност на най-голямото сладководно китайско езеро, за да решат проблемите си със сила. Това е станало през август 1363 година. Победата на бунтовницита сложела началото на края на монголската династия Юан.

3/ Сражението при Гуанчжоу /Ямен/

Тази битка е заключителната в противопоставянето между монголската династия Юан и династията Сонг през 1279 година. Флотът на първите е бил от 100 кораба, а на вторите – 10 пъти по-голям. Колкото и да е парадоксално, монголите победили и унищожили Сонг.

4/ Битката при нос Екном

Това голямо морско сражение между римляни и картагенци край бреговете на Сицилия се е състояло в 256 година преди н. е. То е в десетката на най-големите битки, защото в него участват цели 680 кораба – 330 римски и 350 картагенски. След като загубили една трета от войската си, картагенците отстъпили.

5/ Битката при Чиби /при Червените скали/

Тази битка за власт над Китай се състояла в 208 г. от н. е. Имала значение за цялата страна, защото дала тласък за разделението й на северна и южна част. Сведенията за броя на участниците в нея варират от 270 до 850 хиляди души, затова – само пето място в класацията.

6/ Саламинското сражение

Това е битка между гърци и перси в хода на Гръко-персийските войни. От гръцка страна са участвали 371 кораба, предимно триреми  и пентеконтори. Количеството кораби на персите не е акуратно уточнено от източниците, то е било между 300 и 600. Битката се е състояла през 480 г. пр. н. е. и гърците удържали победа.

7/ Битката при нос Акций /Акциум/

Това е едно от най-значимите сражения в римската гражданска война, известно с участието на египетския флот, воден от Клеопатра. Тя обаче избягала, с което предрешила изхода на битката, в която първоначално силата била на нейна и на съюзниците й страна: 360 кораба срещу 260 на император Октавиан. Това е станало в 31 година пр. н. е.

8/ Битката при Лепанто

В това морско сражение от 1571 година християнският свят се е сблъскал с Отоманската империя. Обединеният флот на Свещенната лига имал 212 кораба, а отоманците – 272. Независимо от превъзходството си турците изгубили 70% от флота си и дали много убити при своето тежко поражение.

9/ Ютландското сражение

Това е най-големият и кръвопролитен морски бой в Първата световна война. Състоял се е през 1916 година. Германският флот наброявал 99 кораба, а британският – 151, включително един самолетоносач. Въпреки двойно по-големите си загуби в кораби и персонал, британският флот спечелил сражението, защото германците не успели да пробият блокадата.

10/ Битката при Марианските острови

Сражението е едно от най-големите между самолетоносачи. Състояло се е във Филипинско море през юни 1944 година. В схватката са участвали 15 американски и 9 японски самолетоносача, общо 170 други кораба и 1 700 самолета. Япония претърпяла съкрушително поражение в тази битка.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук