бюджет

Нарушаването на санкциите на ЕС относно Русия да стане престъпление, предложи днес Европейската комисия. Комисията предлага нови правила, които да допринесат за прилагането на санкциите на ЕС.

“Докато руската агресия срещу Украйна продължава, от първостепенно значение е санкциите на ЕС да се прилагат напълно”, се казва в съобщение на Европейската комисия.

Комисията предлага да добави нарушаването на санкциите към списъка с престъпления на ЕС. Според ЕК нарушението на санкциите е особено тежко престъпление, тъй като може да застраши международния мир и сигурност.

Какво конкретно би било престъпление?

Комисията дава пример с няколко потенциалните дейности, които биха се считали за  нарушаване санкциите на ЕС. Такива са действията, които целят заобикаляне на санкциите, укриване на имущество, извършване на търговия на стоки, обхванати от търговски забрани.

От какво е провокирано предложението на ЕК?

Според заместник-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова “санкциите на ЕС трябва да се спазват и онези, които се опитват да ги заобиколят, трябва да бъдат наказани”.

“Нарушаването на санкциите на ЕС е сериозно престъпление и трябва да доведе до сериозни последици. Нуждаем се от правила за целия ЕС. Като съюз, ние отстояваме нашите ценности и трябва да накараме тези, които поддържат военната машина на Путин, да плащат цената”, заяви още тя.

Вера Йоурова

„Трябва да гарантираме, че лицата или компаниите, които заобикалят санкциите на ЕС, са държани под отговорност”, каза комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс.

“Трябва да затворим вратичките и да предоставим на съдебните органи правилните инструменти за преследване на нарушителите на санкциите на ЕС“, допълни той.

Дидие Рейндерс
На снимката: Дидие Рейндерс.

След като атакува Украйна, Европейският съюз наложи редица санкции на Русия. Бяха предприети действия по замразяване на активи, налагане забрани за пътуване, ограничения за внос и износ и ограничения върху банковите и други услуги. В последните дни се обсъжда и налагането на пълно ембарго върху вноса на руски петрол в държавите от ЕС.

“Ограничителните мерки са ефективни само ако се прилагат систематично и изцяло, а нарушителите се наказват”, смята Европейската комисия, като заявява, че в някой от държавите-членки на ЕС санкционираните лица все още имат възможност да заобикалят мерките.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук