Петков Давос
На снимката: Кирил Петков в Давос.

“През 2014 година, когато Русия анексира Крим, критикувахме Путин, но в същото време не си написахме домашното за стратегическите стъпки, които трябва да предприемем в бъдеще. Ако го бяхме направили, днес ситуацията можеше да е различна”.

Това каза министър-председателят Кирил Петков в рамките на дискусията „Изгубено десетилетие?”, проведена на Годишната среща на Световния икономически форум. Дискусията се проведе между 14:15 и 15:00 часа българско време в швейцарския курорт Давос.

Позволихме проектите „Турски поток“ и „Северен поток“

“Позволихме съхранението на газ в Европа да се контролира от „Газпром“. Това доведе до невероятно висока зависимост. Вместо да мислим как да намалим зависимостта, позволихме проектите „Турски поток“ и „Северен поток“.

Свързахме газовите цени директно с цените на електроенергията, което даде възможност на Русия да регулира и тях”, посочи още Петков, говорейки за грешките, допуснати в последните години.

Станахме 0% зависими от руски газ

Той коментира и за спирането на природния газ за България едностранно от “Газпром”. “Русия поиска от нас да плащаме в рубли, а ние веднага отказахме. Това изненада всички, защото според тях точно ние трябваше да кажем „да” най-бързо. От 95% зависими, за една седмица станахме 0% зависими от руски газ“, каза Петков.

“Можем да бъдем оптимисти за следващото десетилетие, ако вземем предвид поуките от изминалите 10 години”, смята той.

“Изводът е, че трябва да действаме заедно”, изтъкна министър-председателят и даде пример как в кратки срокове след спирането на доставките от „Газпром“ България успя да намери алтернативи.

Агентите на чужди държави

Петков отбеляза и проблема с агентите на чужди държави, който според него е особено актуален в България. “Позволихме нашите посолства да се напълнят с техни агенти”, посочи той. Припомняме, че след началото на войната на Русия в Украйна Министерство на външните работи на България обяви за персона нон грата военното аташе на посолството на Руската федерация в София и му даде срок от 72 часа да напусне страната. Задържани бяха още бивши и настоящи военни, извършвали шпионаж в полза на Русия.

Освен премиера Петков, в дискусията участваха още бившият министър-председател на Нова Зеландия Хелън Кларк, министърът на външните работи на Пакистан Хина Рабани Кар и финансистът Каролайн Ансти.

В Давос премиерът Кирил Петков бе придружен от началника на политическия му кабинет Лена Бориславова и от съветника му по външнополитически въпроси Весела Чернева.

Петков е вторият български политик, който говори в рамките на тазгодишната среща на Световния икономически форум. Преди него, участие във форума взе вчера министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Днес е третият ден от Годишната среща на Световния икономически форум, която се провежда в периода 22-26 май. Мотото на тазгодишната среща е „Историята в повратна точка: правителствени политики и бизнес стратегии“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук