Петър Стоянов

„След като преди 25 години успяхме да преодолеем онези трудности, съм убеден, че ще преодолеем и днешните трудности, каза пред журналисти в резиденция „Бояна“ президентът Петър Стоянов (22 януари 1997 – 22 януари 2002 г.) преди началото на конференцията „Цивилизационният избор на България: 25 г. назад и още толкова напред (1997 – 2022 – 2047 г.)“, която е посветена на него.

Днес президентът Стоянов става на 70 години, през тази година се навършват и 25 години от встъпването му в длъжност като президент.

„Това, което се случи преди 25 години, бяха три знакови събития, които до голяма степен определиха съдбата на България до днес, спомни си Стоянов – разрешаването на политическата криза на 4 февруари 1997 г., когато отказах мандат на БСП, подаването на молбата за членство в НАТО и споразумението за Валутния борд. И, когато днес всички новини започват с това в каква тежка криза живеем и в какво тежко време сме, ми се ще да напомня, че времето отпреди 25 години беше може би най-тежкото в новата българска история“, отбеляза той.

Стоянов напомни: „Тогава нямахме 125 милиона, за да си платим житото, България оставаше без хляб, сметките ни бяха блокирани, защото страната ни беше във фалит, но той заяви, че е оптимист, че България върви напред и нагоре, независимо, че у нас продължава да има хора, които носят бремето на прехода“.

“Но вървейки нагоре трябва да обърнем внимание и на хората, които са най-малко защитени”, каза Стоянов и добави, че това е обществото, към което са се стремели политиците от неговото поколение.

“Идеята да се следва сляпо и винаги общественото мнение може да се окаже неправилната идея. В определени моменти България има нужда от лидери, които да погледнат няколко години и десетилетия напред. Дай Боже, България да има такива лидери. Винаги във всяко време има лидери. Времето ражда своите лидери”, пожела си Стоянов.

Стоянов благодари на хората, с които преди 25 години са задали пътя, по който България върви и до днес.

„Смея да кажа, че с посоката, която зададохме тогава – България върви успешно напред. Независимо от факта, че твърде много хора не успяха да впишат своите собствени съдби в този успешен национален вървеж. Независимо, че забравихме за онези, които остават извън борда дори на средното благоденствие в България”.

В резиденция „Бояна“ се събраха стотици представители на българския културен и политически елит, за да поздравят Стоянов за двойния юбилей. Сред тях са Богдана Карадочева, Цветана Манева, Георги Константинов, Румен Леонидов, Красен Станчев, Михаил Неделчев, Огнян Минчев, Кирил Маричков, Филип Димитров, Стефан Софиянски, Теди Москов, проф. Ангел Димитров и много други.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук