Европейската комисия

Европейската комисия (ЕК) може да започне съдебна процедура срещу държавите – членки на Европейския съюз, които отказват да прилагат санкции срещу Русия. Говорителят на ЕК Ерик Мамер заяви това на пресконференция в Брюксел днес.

„Да, имаме правна рамка за това. Европейската комисия може да започне съдебна процедура срещу страните, които не спазват санкциите“, каза той в отговор на свързан с това въпрос от журналисти.

От Европейската комисия предупредиха, че разплащането в рубли с „Газпром“ за газови доставки позволява заобикаляне на санкциите срещу Русия и дава възможност на нейната Централна банка (ЦБ) да контролира парите, постъпващи от европейските компании.

Според указ от 31 март на руския президент Владимир Путин европейските компании, купуващи газ от „Газпром“, трябва вече да плащат само в рубли. За целта те трябва да открият втора своя сметка в „Газпромбанк“, която засега не е попаднала под ударите на европейските санкции. Докато настоящите им сметки са в евро или долари, новата трябва да бъде в рубли.

Предложението европейските компании ще плащат в евро или долари по първата свметка. Оттам обаче парите ще бъдат прехвърляни на втората сметка, където ще бъдат конвертирани в рубли. Това ще става чрез ЦБ и именно това е проблемът, обясниха от ЕК.

Така парите и контролът върху тях няма да бъдат в ръцете на компаниите, а на Центробанк, както наричат ЦБ в Русия. Същевременно Центробанк ще може да бави колкото си иска превалутирането. И оттам във всеки един момент могат да кажат, че плащането не е извършено, защото според указа на Путин то се смята за такова едва след конвертирането в рубли.

Декретът на Путин всъщност е едностранно нарушение на договорите, сключени между „Газпром“ и различните компании. Руската компания нарушава договорите със своите партньори в България и Полша, каза на брифинг говорителят на ЕК Ерик Мамер в отговор на журналистически въпрос.

Ако компаниите продължават да плащат на „Газпром“ в евро или долари, това не е нито нарушаване, нито заобикаляне на санкциите, уточниха от „Берлемон“. Но предупредиха, че всяка трансакция към Центробанк е забранена по силата на ограничителните мерки срещу Русия, наложени заради нахлуването в Украйна.

Самите страни членки на ЕС трябва да гарантират, че санкциите се спазват. Затова те трябва да следят дейността на компаниите, купуващи газ. Ако една страна не спазва мерките, ЕК има отговорността да предприеме при необходимост процедура, за да гарантира спазването, уточняват от Европейската комисия.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук