Корнелия Нинова

Министърът на икономиката Корнелия Нинова и работодателите поискаха подновяване на преговорите за газ и замразяване на цените.

Притеснени сме от спирането на доставките на газ. Целта на срещата с работодателските организации бе да спасим българската икономика, да запазим работните места на хората, да вземем мерки, които да не помпат инфлацията, каза Нинова

Работодателските организации и фирмите настояват правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с Газпром и доставките по договора.

Предлагаме дотогава, докогато всичко се възстанови, да се сложи таван или да се замразят цените на газа, каквито са сега по договора с Газпром. Разликата, оскъпяването, което ще дойде отгоре по алтернативни доставки да се поеме от държавата. Да се приеме спешно закон, с който се налага допълнително облагане върху свръхпечалбите на енергийните дружества. Да се продължат компенсациите за ток, да се продължат до времето, докогато се решат дългосрочно проблемите с нови договори, заяви Нинова.

По думите й основните потребители на природен газ са търговските дружества от сектор енергетика и химия, чието общо потребление възлиза на 1 633 млн. куб. м газ.Структурата на потребление е следната: енергетика – 39.27%, химия – 37.90%, металургия- 5.04%, строителство-1,64%, стъкло и порцелан – 8,11%, други – 8.04%, показва справка на Министерството на икономиката.

В засегнатите сектори от спиране на подаването на природен газ оперират 25 241 предприятия. В засегнатия сектор са заети 246 909 души или 11% от заетите в страната. Оборотът на предприятията е 50 471 233 млн. лева или 17% от общия оборот на икономиката, добавят още от министерството.

Васил Велев: Нашата енергетиката генерира свръхпечалби

Нашата енергетиката генерира свръхпечалби и само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

За това говорим за компенсации, които да започват от фаза цената на микса на електроенергията, КЕВР може да я сметне. Това е от порядъка на 150-160 лева за мегаватчас, това е цената на микса при условията, които са днес в България, добави Велев.

Той каза, че цената на атомното гориво не е променена, цената на вятъра и Слънцето също, малка чат от енергията се произвежда на база природен газ. Няма нужда за това от пари от бюджета.

Стана ясно, че Европа ще потребява дълго време още руски газ и ако това е така по-добре да се купува от производителя, отколкото през посредници с 30-40 % по-скъпо. Дали това ще стане чрез общо договаряне от ЕК с Газпром или ще стане както останалите държави продължават да купуват газ, са варианти, които управляващите да си изберат, добави Велев. Ние настояваме да не се плащат грешни пари, които изтичат от българското общество, каза още Велев.

Домусчиев: Няма как при растящи цени да има запазване на работни места

Няма как при растящи цени на енергия и газ, ние да очакваме, че ще има запазване на работни места, да очакваме, че няма да има двуцифрена инфлация и няма това как да не се отрази на обществото, каза от своя страна председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Тези мерки са работещи, дават възможност бизнесът това, което ще плати по фактури за май, юни и юли, частично да бъде компенсиран и да бъде конкурентоспособен, за да продължи да работи, добави Домусчиев. Очакваме покана от премиера, министъра на финансите и енергетиката, да проведем разговори и да се види правим ли нещо или не правим. Нашите членове не знаят какво да правят, дали да произвеждат, дали да подписват договори. Ако искаме да запазим държавата си, трябва да вземем спешни мерки. Протестите са крайна мярка и е добре да не се стига до там, каза още Кирил Домусчиев.

 Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук