„Пълен ужас, мирни граждани стават мишени. Не е човешко да останем несъпричастни към такава трагедия“. Това заяви премиерът Кирил Петков при пристигането си в украинския град Бородянка, част от планираното му посещение в Украйна. 

Министър-председателят описа една от ужасяващите картини, които е видял – ударен от ракета жилищен блок. При атаката са загинали 133-ма души.

„Това просто е необяснимо. Между остатъците от този блок имаше и играчки. Това е ужасът на войната. Ако някой говори, че се стреля само по стратегически обекти. Каква военна операция, когато унищожават апартаменти на мирни граждани и тези хора, без никаква причина, са станали цел? В този град няма нито една военна база, нямало е абсолютно нищо, освен мирно население“, коментира още премиерът.

Той още веднъж подчерта, че категоричната позиция на „Продължаваме Промяната“ е, че България трябва да окаже военна помощ на Украйна.

„Не можем да бъдем безучастни. Не може да кажем, че това е украински проблем, някакви хора умират, но това не ни интересува. Вчера ясно заявихме, че следващата седмица в парламента ще гласуваме за военната подкрепа. Ще продължим и хуманитарната. Доколкото знам, би трябвало да имаме мнозинство в НС с тази позиция“, каза още премиерът.

Той подчерта, че това не е просто битка на Украйна, а цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим.

Петков влезе и в задочен спор с президента Румен Радев в сряда, при което държавният глава се обяви твърдо против изпращането на оръжия в Украйна.

„Това беше донякъде неразбиране на ситуацията. Позорната част е, че позицията, която представи, е, че оставяме Русия, нищо не правим, за да свърши конфликтът по-бързо. Това, което ще обясня на Зеленски, е, че се надявам българският парламент да вземе решение за военно-техническа помощ на Украйна”, каза още Петков.

Малко по-късно делегацията посети и град Буча. След Буча българската делегация посети и Ирпен, където също имаше видими следи от руските атаки по жилищни сгради.

Всичко за войната в Украйна – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук