Европейската комисия

Европейската комисия (ЕК) одобри създаването на гаранционен фонд от 25 милиарда евро, управляван от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да подпомогне на икономиките на общността в контекста на пандемията от коронавируса. Това съобщи пресслужбата на ЕК.

„Европейската комисия одобри, в съответствие с правилата на ЕС за държавна помощ, създаването на паневропейски гаранционен фонд от 25 милиарда евро, управляван от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да се осигури допълнителна подкрепа на малките и средни бизнеси, засегнати от новото огнище на коронавирус“, се казва в документа.

21 от 27 държави от ЕС ще вземат участие в работата на фонда: Австрия, Белгия, България, Дания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Финландия, Франция, Швеция и Хърватия. Европейската комисия очаква, че с помощта на тази гаранционна схема ще бъде възможно да се привлекат до 200 милиарда евро частни инвестиции в подкрепа на бизнесите в тези държави.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!