Георги Стоев
На снимката: Икономистът Георги Стоев

Никой гласоподавател няма да изтълкува като нещо положително даването на 13-та заплата на общо основание на цялата администрация. Това заяви за ДЕБАТИ.БГ икономистът Георги Стоев.

По думите му е редно допълнителните средства да са диференцирани и да бъдат насочени към определени хора със съответните заслуги.

„То проблемът с бюджетната сфера е,че там има всякакви хора. Има работещи в министерство на здравеопазването и сега в момента  се борят за справяне с епидемията, има хора, които работят в армията и се грижат за участието на българските сили в НАТО да речем или в общи мисии. В същото време има хора, които работят в областните администрации и са  без особено ясна функция за живота на хората. Проблемът е, че всички тези хора получават 13-та заплата. Въпросът е, че няма  диференциране, кой точно е заслужил да получи 13-та заплата. А тези, които са заслужили са хората, които са били по-натоварени или са изпълнили по-значима  обществена функция или пък се е случило така, че са свършили работата на свой колега, който е отсъствал по време на пандемията. Но даване на пари на общо основание, никой гласоподавател няма да го изтълкува като нещо положително.“

Според Георги Стоев 10 процентното увеличение на заплатите на бюджетните служители, което беше прието от правителството, не би било проблем ако е придружено и със структурни промени, каквито обаче няма.

„Може би по-правилният ход политически и от гледна точка на имиджа на правителството би бил всяко едно увеличение на администрацията да върви  ръка за ръка с някакво поне  формално увеличение на нейната производителност  т.е ако тези хора, които в момента  работят да речем в МВР и да речем изпълняват същата функция, която са изпълнявали през 2019-та година ако 10% по-малко хора могат да свършат същата работа защо на останалите да не увеличат заплатата т. е същите пари да се разпределят върху 90% от персонала, който е правил едно и също…. Така, че 10-те процента сами по себе си  не са проблем, проблем са, когато не са съпроводени с необходимите структурни промени, които да водят до по-ефективна, по-бърза и по-надеждна администрация, което в общия случай означава по-малко хора да вършат същата или повече работа. Това разбира се е съпроводено с това, че все повече хора използват дистанционно административни услуги т.е  няма нужда от толкова гишета, включително, няма  нужда от охрана, паркинги… всякакви административни сгради.“

 

Цялото интервю с Георги Стоев четете ТУК.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук