координатор на ЕС

Европейският съюз (ЕС) отлага прилагането на медицинските разпоредби за една година, освобождавайки енергия и ресурси за медицинската индустрия, за да се посвети тя изцяло на предизвикателството с коронавируса, съобщи Европейската комисия (ЕК).

Регламентът на ЕС за медицинските изделия трябваше да бъде приложен на 26 май тази година, но институциите на ЕС казват, че в условията на санитарна криза натискът върху здравния сектор, властите и икономическите оператори може да застраши борбата срещу пандемията. Този регламент има за цел да улесни правилата на вътрешния пазар на ЕС за медицински изделия и да осигури висока степен на защита на пациентите и общественото здраве.

„Ние сме решени медицинската индустрия да вложи всички усилия в онова, от което се нуждаем сега: помощ в борбата с пандемията“, заяви еврокомисарят Маргаритис Схинас.

Изменението, прието от парламента и Съвета, „отчита необходимостта от по-голям достъп до жизненоважни медицински грижи в целия ЕС и в същото време продължава да гарантира здравето и безопасността на пациентите“, заяви Европейската комисия.

„Това е ясно доказателство за нашата решимост да се справим с пандемията чрез всички възможни средства, като същевременно запазваме безопасността на пациентите като наша крайна цел“, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кирикидес.

ЕК обяснява, че здравната криза увеличава нуждата от определени медицински изделия и че е необходимо да се избягват евентуални недостатъци или забавяния на обществените поръчки, тъй като властите ще бъдат ограничени в своите възможности за спазването и качеството на продуктите, както се изисква от регулацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук