На снимката: Министърът на земеделието и храните Десислава Танева

Два милиона и 900 000 евро отпуска Европейския съюз на България за дезинфекция, дезинсекция и дератизации заради африканската чума. Сумата ще бъде получена в рамките на 7 дни.

Това стана ясно след среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

В рамките на 30 дни държавата ни ще получи още 11 млн. евро, които ще отидат за изплащане на обезщетенията на стопаните, чиито регистрирани прасета бяха евтаназирани.

По информация на заместник-министъра на земеделието доц. Янко Иванов това са само част от сумите, които България ще поиска от ЕК.

Зам.-министърът добави още, че стопаните на нерегистрирани прасета, отглеждани в т.нар. „заден двор“ не подлежат на обезщетение по закон, но ще получат, обещаната от премиера Бойко Борисов помощ в размер на 300 лв. на стопанство, за да почистят и дезинфекцират дворовете си.

Янко Иванов коментира като нормален пика на Африканската чума именно в този сезон и това се дължи на факта, че в момента има активна селскостопанска дейност, гората е пълна с диви прасета.

Към момента огнищата на африканска чума в страната са 30 – 6 от тях са в индустриални свинекомплекси. Общо засегнатите региони са 10.

Продължава евтаназията на животни  на последните огнища в индустриалните ферми във Велико Търново и Силистра.

В другите райони продължава извършването на лабораторния контрол, както и дезинфекции и почистване в обектите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук