Сърбия Косово

Дирекцията на граничната служба на косовската полиция е взела решение да не признава сръбските паспорти при влизането на граждани на територията на Косово, предава МИА.

Забраната не се отнася до лица, които притежават лична карта и удостоверение за деца, придружено със снимка.

Косовските власти казват, че паспортите са издавани от градските управи по места в Сърбия и с това не отговарят на изискванията.

Според полицията, решението е в съответствие с Брюкселския договор от 2011 година, който не забранява паспортът да бъде ползван като документ за придвижване.

Сърбия отговори на новото ограничение, което въведе Косово с обвинения.

Директорът на държавната служба за Косово и Метохия Марко Джурич нарече поведението на властите в Прищина „антиевропейски и нецивилизовано“, пише сръбския сайт Блиц.

Сърбия определи това като заяждане. Марко Джурич казва:

„Прищина търси начини да тормози гражданите без причина. Непрекъснато измислят нови причини да отнемат свободите на обикновените хора от всички националности, но особено сърби. Иначе за Косово и Метохия не трябва дори да се показват паспорти. Нито е имало нужда преди, нито сега има.“

Според сръбски медии, нововъведеното правило ще засегне най-вече хора от Сърбия, които пътуват през територията на Косово, за да отидат на почивка в Черна гора.

Свидетели казват, че няколко семейства, които не са имали лични карти, а от по-стария вид паспорти са били върнати от косовските граничари.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук