Черно море Ноевият ковчег

Черно море е едно от най-красивите в целия свят. То се намира между Източна Европа и Западна Азия и за него има безброй легенди, като една от тях е свързана с Ноевият ковчег. То е популярно, не само заради името си, което говори за негостоприемна природа, но и поради редица характеристики, които са изненадващи.

Дълго време моряците го смятали за негостоприемна среда за плаване, тъй като бреговете покрай него били населявани от дивашки племена. В допълнение, особеностите на водата, които затрудняват разлагането по долните водни слоеве, само допринесли за страшните слухове по адрес на Черно море.

С течение на времето, образът му на труден терен се променил. Морето е дом на красива колекция от флора и фауна, има повече от 10 острова. Освен това има много интересни факти, които правят Черно море привлекателна дестинация за морските ентусиасти.

Ето някои от тях:

1. Защо се нарича „Черно”

Един от малко известните факти за Черно море е произходът на името му, който остава неясен. Съществуват различни теории, които обаче не могат да бъдат потвърдени все още. Една от тях предполага, че преди да бъде наречен Черно море, водният басейн бил познат като „негостоприемното море”, най-вече заради племената по бреговете.

След като гърците превзели бреговата линия, името било променено на „гостоприемно”. Дълго време било наричано просто „Морето”. През годините то е носило най-различни наименования, но Черно море се утвърждава като най-известното. Предполага се, че то е дадено от турците през Средновековието. Исторически документи сочат, че през периода на Османската империя, водният басейн се наричал Bahr-e Siyah или Karadeniz, което в превод от турски значи „Черно море“.

Черно море

Има още хипотези, предполагащи няколко причини за произхода на името на Черно море. Според един аргумент бурите през зимата карат водата в Черно море да изглежда черна. Друга теория предполага, че обектите, които потъват във водата, след известно време се покриват с черна утайка.

2. Ноевият ковчег може би е на дъното на Черно море

Според редица морски изследователи, Черно море е било сладководно езеро преди около 7000 години, преди нивото на водата в Средиземно море да се повиши и да доведе до преливане, съответно – до навлизането на солена вода в езерото.

В съответствие с тази теория мнозина твърдят, че така нареченият потоп бил онзи катастрофален потоп, споменат в историята на Ноевият ковчег в Библията.

Историите твърдят, че Ноевият ковчег се озовал склоновете на планината Арарат в Турция, след като потопът приключил.

Ноевият ковчег

От време на време морските археолози спорят в подкрепа и против тези твърдения. Поради липсата на достоверни научни доказателства, тази конкретна история на Черно море все още остава тема на разискване.

Разбира се, руснаците също се опитват да си припишат откритието на Ноевия ковчег. Преди няколко години, членове на организацията „Космопоиск” заявиха, че са попаднали на останки от легендарния ковчег. Находката е открита в Геленджишкия залив – район от Черно море, избран съвсем целенасочено от изследователите на организацията, водени от древната библейска легенда за акостирането на Ноевият ковчег на планината Арарат, която впоследствие е погълната от водите на Черното езеро.

Освен това недалеч от черноморския руски град Геленджик се намира планина, носеща тъкмо името Арарат, което допълнително дава основание на изследователите от “Космопоиск” да вярват, че земната форма и водният басейн, споменати в Стария завет на Библията, са именно тя и Черно море, за което е известно, че в древността представлява сладководно езеро.

Находката, открита във водите на Черно море, представлява каменен правоъгълник с дебелина 40 метра, който е покрит с мидени черупки, а недалеч от него са намерени и няколко котви от други плавателни съдове.

3. Нивото на водата не се променя

Нивото на водата в Черно море остава едно и също през цялото време, поради липсата на приливи и отливи. Това не дава никакви колебания във водното ниво, поддържайки го спокойно и тихо.

дъното на морето

Интересно е, че поради тази рядка особеност, много хора се чудят дали е възможно да се плува в морето. Чистата сладководна повърхност го позволява, въпреки че преживяването е по-различно от останалите водни обекти. Водата има и високо съдържание на минерали и сол.

4. Малък екзотичен остров: ужасяващият змийски остров?

Черно море е дом на много малки острови. Тези острови са около десет на брой и приютяват флора и фауна, които правят морето още по-специално. Островите принадлежат най-вече на България, Украйна, Турция и Румъния. Един от тях е змийският остров, който се намира в близост до делтата на Дунав. Наричан е още „Свети Тома” и е в българската част от морето. Той е известен най-вече заради големия брой сиви змии, които го заобикалят.

остров

5. Страшни слухове

Един от най-страховитите факти за Черно море е, че на дъното му лежат много кораби и хора, които обаче почти не са се разложили. Твърди се, че все още могат да бъдат намерени на морското дъно много артефакти, стотици години след попадането им във водите на Черно море.

Черно море

Това, разбира се, има своето научно обяснение. В близките до дъното водни слоеве, кислородът намалява – появяват се зони на хипоксия (недостиг на кислород) и аноксия (пълна липса на кислород). При тези две състояния на водата, дънните животни не могат да се хранят и това води до рязко увеличение на мъртвия планктон. Той обаче бива разграждан от бактерии, които изчерпват кислорода във водата. В резултат на това се отделя водороден сулфид, от който дънната фауна загива.

Черно море

Това прави процесът на разлагане незначително бавен.

6. На дъното на морето има река

На дъното на морето тече подводна река. Потокът ѝ идва от Мраморно море през Босфора. Солеността на нейната вода е по-висока и по-плътна от морската, има образувано речно корито, дори бързеи и водопади. Ако тази река беше на повърхността, тя щеше да е на шесто място по пълноводие в света.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук