Европейската комисия предложи данните за всички ваксинирани срещу коронавируса по света да бъдат съхранявани в общ регистър под егидата на ООН.
Удостоверенията за ваксинираните трябва да бъдат електронни, да бъдат съвместими в ЕС, а и по света. Това заяви зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович след заседание на Съвета на ЕС, съобщава БТА. Така информацията за всички ваксинирани ще бъде съхранявана на едно място- във въпросния общ регистър.

Ваксинирането  не може да се свързва с достъпа до основните права и свободата на пътуване, добави Шефчович. По неговите думи ЕС обсъжда какъв да бъде подходът по тези въпроси към преболедувалите ковид.

Шефчович добави, че на техническо равнище в ЕС има съгласие за минимума от данни, които да се съдържат във ваксинационните удостоверения. Той цитира европейската служба за борба със заболяванията, според която още няма достатъчно доказателства, че ваксинираните не могат да останат преносители на заразата.

По неговите думи затова имунизираните следва също да бъдат подлагани на карантина засега.

Зам.-председателят на ЕК посочи, че карантината изглежда като достатъчна мярка за разубеждаване на онези, които искат да пътуват за развлечение. Той добави, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат целенасочени. Също така трябва да се избягва затварянето на границите в ЕС на общо основание.

Шефчович съобщи, че досега в ЕС са били получени близо 41 милиона дози ваксини. От април до юни се очакват още 300 милиона дози.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук