Европейската комисия ще представи днес план за съдздаване на т.нар „военен Шенген“ – облекчаване на режима при преминаване на военна техника през държавни граници. Това съобщи „Франс прес“. В момента има редица административни трудности и инфраструктурни проблеми.

Причината за предложението е увеличаването на напрежението мжду ЕС и Русия.

„Тези предложения имат практическо измерение, но необходимостта от тях е ясна при засилването на напреженията с Русия. Вече не може да се каже, че конфликт в Европа е невъзможен.“, обясни европейски дипломат.

Преди време бившият командващ на американските войски в Европа ген. Бен Ходжис заяви, че Европа има нужда от военно шенгенско пространство, тъй като руските военни сили могат да се движат необезпокоявани през територията на страната, а същото би трябвало да се случва и в ЕС.

Другият проблем е недостатъчно добрата инфраструктура.

„Трябва да сме сигурни, че необходимите инфраструктури са налице, че тунелите са използваеми, че пътищата са достатъчно широки, че мостовете могат да издържат на теглото на транспортираната техника“, каза дипломатически източник, цитиран от АФП

Изданитето отбелязва, че ЕС планира да финансира около 10 транснационални транспортни коридора, но изграждането им, както и използването им за военни цели зависи изцяло от страните-членки.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук