Маргаритис Схинас
На снимката: Маргаритис Схинас.

В някои държави от ЕС виждаме, че депутати, политици, журналисти и кандидати за слава разпространяват руска пропаганда за войната в Украйна. Това заяви днес зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас пред Европейския парламент.

„Руската пропаганда прониква в Европа през рублите на олигарсите, целта е да се подкопае западната подкрепа за Украйна. Дезинформацията и военната пропаганда проправиха пътя към нахлуването на Русия в Украйна“, добави той, цитиран от БТА. По неговите думи много информационни източници използват основата на лъжите, разпространявани при пандемията, за да ги пренасочат за оправдание на войната.

„Време е да защитим истината и да отвърнем на тези опити“, настоя Схинас. Той призова да се приеме бързо европейското законодателство за политическата реклама и финансирането на партиите и фондациите.

„Не трябва да се търпят никакви опити за външна намеса в европейския обществен и демократичен дебат, заяви от името на чешкото председателство на Съвета на ЕС министърът по европейските въпроси Микулаш Бек. Нашите общества трябва да бъдат свободни от всякакво злонамерено влияние, за да могат да взимат информирани решения – независимо дали по въпросите на здравеопазването, политическия избор или световни събития, които се отразяват на живота им“, допълни той.

„От началото на войната наблюдаваме опити да се въздейства на съзнанието и умовете на европейците. Понякога това са широки усилия, друг път са насочени към отделни страни от ЕС и уязвимите малцинства. Виждаме, че тези опити стават все по-дръзки“, отчете Бек. По неговите думи руската дезинформация цели да внесе разделение в европейските общества, включително като използват темите за ваксините, миграцията и промените в природата.

Още новини от Европа – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук