авторско право

ЕК внесе иск срещу Полша в Европейския съд с настояване Варшава да плаща ежедневни глоби, докато законът, който нарушава независимостта на съдебната власт, не бъде отменен.

Размерът на дневната глоба, която Варшава ще трябва да плаща, ще се определи от съда.

„Решението на ЕК е свързано с действията на полските власти, които продължават да подкопават независимостта на полската съдебна система“, заяви представителят на Европейската комисия Адалберт Янс на брифинг в Брюксел.

По темата се изказа и ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен ваксините
На снимката: председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

„Съдебните системи в целия Европейски съюз трябва да бъдат независими и справедливи“, каза тя.

 

Припомняме, че през 2020 г. Европейският съд разпореди на Полша да преустанови прилагането на разпоредбите за Дисциплинарната камара на Върховния съд, назначена да води производство по дисциплинарни санкции срещу съдии, прокурори и представители на други юридически професии.

Брюксел смята, че действията на полските власти създават условия за политически натиск върху съдебната система.

Варшава реагира

„Европейската комисия блокира незаконно средства за Полша и прилага санкции. Това са актове на агресия“, заяви заместник -министърът на правосъдието Себастиан Калета в Tуитър, наричайки този ход „незаконна атака“.

 

Полша не държи да е член на ЕС на всяка цена

Преди повече от месец министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро заяви, че страната му не бива да остане член на Европейския съюз на всяка цена. Той остро се противопостави на определените от него като “изнудване” критики от блока за реформите в съдебната система на Полша.

Збигнев Жобро

“Вярата, че ЕС е добър чичо, който ни дава пари и че на всяка цена трябва да приемем всичките му искания, е пропаганда и фалш”, каза той.

Збигнев Жобро е лидер на крайно десния младши партньор в управляващата коалиция и архитект на реформата на съдебната власт, която постави Полша в сблъсък с Брюксел.

До 16 август страната  трябваше да изпълни решение на Съда на ЕС или потенциално да понесе финансови санкции.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук