„Проектът „Северен поток 2″ е в разрез с целите на енергийния съюз на ЕС, заяви на сесията на Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по енергетиката и климатичните изменения Мигел Ариас Каньете. Нашите цели са засилване на сигурността на доставките в условията на конкурентоспособен газов пазар“, подчерта Каньете.

Разширяването на газопровода укрепва най-вече позицията на руския монополист „Газпром“, работи против целите на ЕК за разнообразяване на източниците и трасетата за доставка на енергоизточници, а и прогнозите са, че до 2030 г. потреблението на газ в ЕС ще намалее, обърна внимание още той. Подчерта, че ЕС  няма интерес част от газопровода да бъде извън обхвата на европейското законодателство, което иска Русия.

По казуса се чака решението на Съвета на Европа и на Европарламента за преговори с Москва. ЕК поиска през юни мандат за такива преговори по настояване на повечето от държавите – членки.

Българската позиция бе „въздържал се“. София информира Брюксел, че „не възразява срещу нито един газов проект, който допринася за диверсификацията на източниците и маршрутите на доставка на природен газ в Европа, и очаква равнопоставено третиране на всички газови проекти от страна на ЕК“.

По думите на самия Каньете целта на Брюксел при преговори с Москва е да бъде приет „ специален режим за газопровода, който да отговаря на всички принципи на европейското енергийно законодателство, за да се запази функционирането на вътрешния енергиен пазар на ЕС“.

Еврокомисарят по въпросите на ЕС Марош Шефчович преди време уточни, че целта е споразумение, което да гарантирало съответствие с „международните и енропейските енергийни норми“, съответно : операторът на газопровода да гарантира достъп и на други транзитьори на газ, да предлага недискриминационни тарифи за пренос на суровината и да работи прозрачно.

Плановете на „Газпром“ са в края на 2019 г. да бъде въведен в експлоатация „Северен поток 2“, който ще върви успоредно на вече работещия „Северен поток“ от руското крайбрежие по дъното на Балтийско море до Северна Германия. Мощността на втората тръба ще е като на сегашната – 27.5 млрд. куб. м годишно, стойността на проекта се оценява на 9.9 млрд. евро.

Реализацията на проекта се осъществява от регистрираната в Швейцария компания „Норд Стрийм 2“, която е собственост изцяло на „Газпром“. Първоначалните планове бяха 50 процента от дружеството да са на „Газпром“, а останалите да се разпределят между германската „Е.ОН Глобъл Комодитис“ ( E.ON Global Commodities SE), френската „Анжи“ (ENGIE SA), регистрираната в Швейцария „О Ем Ви Норд Стрийм II Холдинг“ (OMV Nord Stream II Holding AG), както и регистрираните в Холандия „Шел Експлорейшън и прадакшън“ (Shell Exploration and Production) и „Винтерсхал Холандия“, но регистрацията в Европа срещна спънки.

В оператора на съществуващата тръба – „Норд стрийм“, акционери са „Газпром (51% участие), германските компании „Винтерсхал“ (Wintershall ), дъщерна на БАСФ и „Е.ОН Глобъл Комодитис с по 15.5 процента, още холандската „Газюни“ (Gasunie) и френската „Же Де Еф Сюез“ (GDF SUEZ) с по 9 процента.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!