Аварийни екипи работят по отстраняването на щетите по взривения газопровод при град Пасвалис, Северна Литва.
Аварийни екипи работят по отстраняването на щетите по газопровода при град Пасвалис, Северна Литва. Снимка: АП/БТА

Взривът, избухнал вчера на газопровод в Северна Литва, е следствие най-вероятно от техническа неизправност, съобщи операторът на литовската газопреносна мрежа, цитиран от БТА.

„Първоначалният оглед показва, че е възможно да става дума за дефект в заварките на тръбите“, заяви пред агенция БНС Нямунас Бикнюс, генерален директор на компанията „Амбър Грид“ (Amber Grid).

Вчера в резултат на експлозията, по литовския газопровод, който осигурява основната газова връзка между Литва и съседна Латвия, избухна пожар. По данни на литовски медии няма пострадали при инцидента, който стана в района на град Пасвалис, но от съображения за безопасност жителите на близко село бяха евакуирани за няколко часа.

Качени в социалните мрежи снимки и видеокадри показаха огромно зарево, което се издига на около 50 м височина и се виждана разстояние от поне 17 километра, съобщи литовското радио.

По данни на „Амбър Грид“ подаването на газ по тръбопровода е било прекъснато, поради което временно е бил спрян и преносът на синьо гориво за Латвия.

Бикнюс посочи, че газопроводът е построен преди повече от 40 години, но през годините постоянно е бил поддържан.

По първоначални данни става дума за „технически проблем“, но по-точни заключения ще могат да бъдат направени едва след щателно разследване, каза той.

Вчера Бикнюс заяви, че ремонтът за отстраняването на щетите ще започне в събота и се очаква да продължи няколко дни. Той добави, че газовите доставки за времето, докато трае ремонтът, ще бъдат подсигурени.

Няма опасност пламъците да се разпространят към жилищни райони, каза пред литовското радио кметът на Пасвалис.

Жителите на околните села са помолени да затворят прозорците си и да си останат у дома.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук