медия

Европейската комисия (ЕК) подготвя проект на европейски закон, предвиждащ гаранции за независимост на издателските служби от политическите власти и индустриалните магнати, съобщи вестник Le Figaro.

„Този закон ще бъде трудна битка“, казва Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК, която отговаря за въпросите на правосъдието. „Някои държави-членки искат да могат да влияят на медиите, и те ще твърдят, че комисията иска да узурпира властта им. Някои собственици на медии се облагодетелстват от настоящата ситуация, и те ще крещят, че подкопаваме техния бизнес“, обяснява еврокомисарят .

Законът за свободата на медиите, който се очаква да бъде официално представен от Европейската комисия в края на следващата седмица, има предварителна версия, която изисква собствениците на медии да бъдат ясни, и това ще позволи на ЕК да започне съдебни процедури на европейско ниво в случай на неспазване на регламента, отбелязва Le Figaro.

Разтревожена от влошаването на независимостта на печата, по-специално в Унгария и Полша, Европейската комисия очаква такъв закон да регулира концентрацията на медийна собственост и да защити журналистите от натиск.

Наред с други предложения проектозаконът предвижда защита на тайната на източника на информация и забрана за електронно наблюдение с помощта на шпионски софтуер върху журналисти и техните семейства, предвид подобни скандални практики, които се случиха в Полша, Унгария и Гърция, пише вестникът.

Новият закон трябва да задължи държавните медии да назначават директори по „прозрачна“ и „недискриминационна“ процедура, а финансирането да бъде „адекватно и стабилно“, пише изданието.

Още новини от Европа – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. Ще е добре да погледнат и българските цветни /в жълто-кафявата гама/ медии . Има какво да се види – манипулации , внушения , заплахи за страшна зима без газ от определен регион , плюене по парламентарната република , нарушаване на Конституцията от уж „гарантите“ и , вечно заспало правосъдие , направо умряло .
    Дано !

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук