авторско право

Европейската комисия (ЕК) планира да замрази финансирането на страните-членки на ЕС, в които е потвърдено нарушение на върховенството на закона и основните свободи. Това съобщи „Блумбърг“ с позоваване на заместник-председателя на Европейската комисия по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

Става дума за замразяване на средства от бюджетния план и Фонда за възстановяване на ЕС за справяне с пандемията в размер на 1,8 трилиона евро.

По думите на Йоурова ще бъде приложен нов инструмент за санкции, който може да доведе до загуба от някои държави на милиарди евро. Ще бъде приложен график, според който ще помогне за по-бързо изпълнение от очакваното на новия инструмент.

Замразяване на средства преди да са разпределени

„Ще предложа система за замразяване на средствата, които все още не са разпределени. Това ще ни позволи да предприемем конкретни стъпки през тази година“, цитира агенцията Йоурова. „Ще популяризирам системата, за да можем да санкционираме потенциални пари, а не парите, които вече са похарчени“, каза Йоурова в интервюто. „Това е голяма разлика, защото тогава можем да направим нещо конкретно още тази година.“

Според агенцията тази инициатива може да засегне предимно Полша и Унгария, които дълго време се противопоставяха на механизма за разпределение на бюджетните средства на ЕС между страните от общността на основа на спазването на върховенството на закона. Ръководството на ЕС отдавна обвинява правителствата на двете източноевропейски държави в нарушение на този принцип, по-специално използването на административен ресурс за укрепване на техните вътрешнополитически позиции.

Както отбелязва „Блумбърг“, Унгария може да загуби до 7,2 милиарда евро помощ от ЕС. Нещо повече, графикът, описан от Йоурова, означава, че новия механизъм ще заработи преди унгарските избори в началото на следващата година. Партията на Орбан изостава в анкетите срещу обединена опозиция и финансовите санкции могат да навредят на шансовете му да промени ситуацията.

След години на неприязън срещу партията на Орбан „Фидес“, тя се оттегли от най-голямата политическа група в ЕС, ЕНП. Унгарският премиер заяви пред държавното радио днес, че планира да се срещне с Моравецки и италианеца Матео Салвини, за да обсъдят създаването на нова националистическа партия в блока.

Нарушителите – без възможност да се пазят взаимно

До този момент двамата основни нарушители успяха да се предпазят взаимно от наказателни мерки, тъй като някои от санкциите на блока изискват съгласието на 26 от 27-те членове. Полша, където следващите общи избори са насрочени за 2023 г., може да загуби 23,9 милиарда евро безвъзмездни средства от новия план за възстановяване.

Механизмът за разпределение на бюджетните средства на Европейския съюз беше приет през декември миналата година и влезе в сила на 1 януари. Лидерите на ЕС се споразумяха за новия механизъм по време на оспорвана среща на върха през декември, когато Германия постигна компромис, при който Унгария и Полша се отказаха от вето в замяна на забавяне на внедряването на новия инструмент. Като част от тази сделка механизмът все още трябва да бъде преразгледан от Съда на Европейските общности. Но Йоурова каза, че решение се очаква да бъде взето още през лятото. След това тя каза, че ще настоява комисията да финализира насоките си за това механизмът да бъде използван в рамките на два месеца.

След постигането на политическото споразумение през декември Унгария и Полша казаха на своите избиратели, че по същество би било невъзможно да се намали тяхното финансиране. Орбан стигна дотам, че претендира за „победа“, като заяви пред депутатите, че заплахата от вето от неговата страна и от страна на Полша принуждава ЕС да се откаже от плана за обвързване на помощта с „политически условия“. Но Йоурова каза, че ще се опита да приложи правилото по общ начин, който ще може да се прилага в различни ситуации.

Комисията ще разглежда дали държава-членка е в състояние да защити парите, които ще получи от ЕС, каза Йоурова. По-конкретно дали тя има „добре функционираща съдебна система, добре функционираща система за обществени поръчки и добре функционираща прокуратура“, каза тя. Това вероятно ще предизвика нови пререкания в случаи като на Унгария и на Полша. Тя добави, че комисията ще може да замразява пари, „когато види, че няма независим съдия, който да разрешава случаите на корупция и измами с пари на ЕС и безпристрастно и независимо да посочва кой е извършителят, колкото и силни да са връзките му с правителството.“

Йоурова каза, че ситуацията в Унгария и Полша се е променила „към по-лошо“, като по този повод ЕС ще извади всички налични инструменти, от повтарящи се съдебни дела до задействане срещу двете нации на процедура, която може да доведе до спиране на техните права на глас. Въпреки че комисията се стреми да приложи инструмента по-бързо от очакваното, тя възнамерява да го подсигури, като го направи неуязвим за правни предизвикателства

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!