Пфайзер

Германия награди създателите на BioNTech/Pfizer заради революционното им откритие и заслуги за опазването и спасяването на човешкия живот по света.  Почетният приз бе връчен от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер на официална церемония. На нея присъстваха висши държавни служители, учени, представители на фармацефтичния бизнес и служители на компаниите.

Първи дадоха на света ваксина срещу коронавирус

Биотехнолозите медици Угур Шахин и Йозлем Тюреджи разработиха първата ваксина срещу коронавирус в света. „Те са изключителни учени и смели предприемчиви“, заяви Щайнмайер на церемонията в резиденцията си в Белвю в Берлин. По негови думи бъдещето ще им поднесе и награда за мир, както и Нобелова награда.

„Вашето революционно откритие спасява човешки животи, защитава хората от банкрут, осигурява оцеляване на обществото, икономиката и културата”, подчерта германският държавен глава. По негови думи освен човешкия живот, всички сфери от обществения, културния, икономическия и политическия живот на страните по света трябва да окажат благодарност към авторите на революционното откритие, защото:“Всички търпят позитиви от ваксината BioNTech/Pfizer.

90% ефективност на BioNTech/Pfizer

На 9 ноември 2020 г. BioNTech и американският му партньор Pfizer обявиха 90% ефективност на създадения от тях препарат срещу новия вид коронавирус. Данните си те получиха на базата на резултати от няколкомесечни клинични изпитания. В края на миналата година ваксината беше регистрирана в САЩ. Дни по-късно BioNTech/Pfizer получи патент за продажба във Великобритания, ЕС и други държави. Днес ваксините са най-желаните за употреба в повечето страни по света. Компанията проивзодител многократно увеличава производството, но не може да задоволи нарастращия интерес към животоспасяващия медикамент. У нас количествата внесени ваксини от BioNTech/Pfizer са крайно недостатъчни. Те се отпускат само за определени групи хора като работещите в здравните институции, управленските органи и избирателните секции за предстоящия през април вот.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук