коронавирус
Ранното разхлабване на мерките е опасно

Балканите са в код червен заради рекорден брой заразени с COVID-19. Ситуацията с епидемията  не само на полуострова, но и в Централна Европа е особено обезпокояваща. В момента броят на случаите в Европа нараства за трета поредна седмица, заяви регионалната дирекция на Световната здравна организация /СЗО/ в преди два дни. Според данните на СЗО броят на починалите и хоспитализираните в региона сега е „сред най-високите в света“.

Затягане на мерките

Редица от балканските страни като Сърбия затегнаха мерките за ограничаване на разпространението на болестта заради рекордният брой заразени. Други като Турция, Гърция и Република Северна Македония не посмяха да въведат нови рестрикции и запазиха  досегашните. Трети като Република Кипър смекчиха ограниченията, както бе предвидено по план.

Турция иска ХЕС код

В Турция влезе в сила на 15 март изискване към всички пътници, които влизат от чужбина, независимо от тяхното гражданство, да попълват онлайн формуляр, за да получат специален ХЕС (HES) код. Изключение се прави единствено за транзитно преминаващите. Формулярът трябва да се попълни до 72 часа преди пътуването. HES-код се използва от всички хора, които постоянно пребивават в Турция. Той трябва да се представя при посещения в търговски центрове и редица държавни учреждения. Нововъведението е заради рекордният брой заразени.Освен това администрацията на Истанбул задължи здравните кодове да се показват при посещения на кафенета, фризьорски салони, хамами, спа-салони, театри и фитнес центрове.

Броят на заразените скача двойно

Рекорден брой заразени и двойно покачване на позитивните тестове отчита Турция през последния месец. Според властите увеличението се дължи на новите разновидности на вируса. Президентът Реджеп Тайип Ердоган посочи, че засега няма да бъдат налагани нови ограничения. Присъствените занятия в училищата в Истанбул обаче бяха прекратени и учениците отново преминаха към обучение в електронна среда.
Турция разчита да получи до края на месеца 4,5 милиона дози ваксина срещу коронавирус от консорциума Пфайзер/Бионтех. В страната до момента се използва китайската ваксина „КоронаВак“, Турция не планира да използва ваксини на АстраЗенека, стана ясно през седмицата.

В Румъния 10-дневна карантина

В Румъния започна третият етап от ваксинацията срещу  COVID-19  на 15 март, насочен към цялото население. Здравните власти в страната отчитат рекорден брой заразени. Съгласно националната стратегия за ваксинация са определени три приоритетни групи. Първи са хората на възраст над 65 години. Заедно са включени и лица с хронични заболявания, работещи в ключови сфери. За такива се считат служби за функционирането на държавата и общото население. Стотици хиляди атакуваха електронната платформа за записване за ваксинация още в първия ден.
Румъния не спря ваксинацията с АстраЗенека, но  спря употребата на определена партида.  Броят на румънците, записани за имунизация с този препарат, започна да намалява.

3-годишните без тест за COVID-19

Пътниците, които пристигат в Румъния от държави и територии, попадащи в т. нар.“червена зона“, в която попада и България, са длъжни да представят отрицателен PCR тест. Той трябва да е направен до 72 часа преди пътуването. Пътуващите подлежат на домашна карантина от 10 дни. Ако престоят е до три денонощия и са представили отрицателен PCR тест, карантина не се налага. PCR тест не се изисква от лицата, които са ваксинирани срещу КОВИД-19. Такъв не показват и  децата под 3-годишна възраст и  преболедувалите.
В страната до вчера са ваксинирани 1 615 576 души. 854 822 от тях са получили първата доза срещу COVID-19, а 760 754 – и двете дози от ваксината.

В Хърватия позволяват публични сбирки на 25 души

Хърватия  продължи противоепидемичните мерки до края на месеца заради увеличение на случаите на COVID-19 . До 31 март остава в сила ограничението за събиране на не повече от 25 души при публични събирания и на не повече от 10 при частни. Работното време на заведенията е ограничено до 22 ч. Разрешени са спортните състезания на открито, но при строго спазване на предписаните мерки.

Продължават да ваксинират с АстраЗенека

Хърватия, за разлика от други европейски страни, не спря употребата на ваксината на АстраЗенека заради опасения от странични ефекти. Въпреки това отчитат рекорден брой заразени за последните денонощия.
Премиерът Андрей Пленкович съобщи вчера, че в Хърватия 293 хиляди души, вече са ваксинирани срещу COVID-19. Това прави 8,7 процента от възрастното население на страната.

В Гърция рекорд интубирани – 645 души на ден

Гърция в сряда е регистриран рекорден брой заразени за едно денонощие от началото на пандемията – 3465 души. Рекордни стойности достигна и броят на интубираните, който в четвъртък достигна до 645 души. Заради натоварването на болниците властите призоваха лекарите с частна практика да се притекат на помощ на обществените болници.

Днес решават за гражданска мобилизация

Ако до днес не се събере нужният брой от 200 доброволци, държавата ще пристъпи към гражданска мобилизация на лекари. Целта е да се понижи рекордният брой заразени и да се овладее пандемията в Южната ни съседка.
Страната удължи до 22 март ограничителните мерки срещу COVID-19 . От 16 март училищата в цялата страна работят дистанционно. В сила е полицейски час след 21 ч. в работните дни и след 19 ч. в почивните. Магазините, освен тези за стоки от първа необходимост, са затворени. Очаква се обаче днес да бъде обявен план за облекчаване на мерките срещу разпространението на коронавируса. Поводът е умората на гражданите и натиска върху икономиката.

Въпреки страничните ефекти ползват АстраЗенека

До четвъртък в Гърция бяха поставени 1 375 828 дози от ваксините срещу коронавирус. От тях 935 274 са първи дози, а 440 554 са ваксинираните и с двете дози. Гърция беше една от страните, които не прекъснаха използването на ваксината на АстраЗенека дори по времето, когато Европейската агенция за лекарствата проучваше твърденията за нежелани странични ефекти.

Кипър отвори заваденията

Кипър разреши отваряне на откритите пространства на ресторантите, кафенетата и баровете. Разхлабването бе оповестено преди 3 дни след тримесечен локдаун за заведенията. Клиентите трябва да носят маски, освен когато се хранят или пият в момента. Маските са задължителни и за персонала, с изключение на работещите в кухнята. Персоналът ще се подлага на бързи тестове за коронавирус всяка седмица.

Отново ваксинират с АстраЗенека от днес

Република Кипър временно спря имунизацията с ваксината на АстраЗенека, за да изчака становището на Европейската агенция по лекарствата.  След като агенцията заяви, че ваксината е ефективна и сигурна, от днес поставянето й в Кипър продължава.

Сърбия в пълен локдаун до неделя

След два поредни локдауна само през уикенда, които очевидно не постигнаха желания резултат, Сърбия обяви пълно затваряне от сряда, 17 март, до неделя, 21 март, включително. По време на петдневния локдаун в Сърбия работят само магазините за хранителни стоки, аптеките и бензиностанциите. Локдаунът не важи за предприятията и фабриките. На работа ходят и служителите на държавната администрация, пощите, банките, застрахователните дружества, обменните бюра.
По информация на посолството ни в Белград на този етап не се предвиждат промени в граничния контрол за влизане в страната.

Първа в Европа по брой ваксинирани

Въпреки локдауна, кампанията по имунизация на населението ще продължи по план. Към 17 март в Сърбия са били поставени 2 052 402 дози ваксини против коронавирус. 793 926 души са получили и втората доза от ваксината. Сърбия продължава да е първа в Европа и на пето място в света по брой на реваксинирани на един милион жители.

Черна Гора с най-лоши данни

В Черна Гора от последици от коронавируса от началото на март са починали общо 126 души, а през целия месец януари починалите са били 123. Черна гора е на първо място в региона по всички лоши параметри в борбата с COVID-19. Тя е първа по брой на хоспитализирани на 100 000 души население и по брой на активните случаи на 100 000 души. Броят на новорегистрираните случаи на двуседмично ниво на 100 000 души население също е най-голям в региона.

Ваксинират със Спутник V

Ваксинацията срещу коронавирус започна на 20 февруари с руската ваксина Спутник V. Първите 2000 дози, дарени от Сърбия, пристигнаха в Черна гора в средата на февруари. По-късно страната получи и 5000 дози Спутник V от Русия, а след това и 30 000 дози от китайската ваксина Синофарм. На 7 март бе доставена втора пратка от 2000 дози Спутник V от дарението от Сърбия. Правителството съобщи, че преговаря за още 200 хиляди дози руска ваксина. Очакват да получат и над 200 хиляди дози Синофарм, 150 хиляди дози ваксина на Пфайзер/Бионтех и 84 хиляди дози АстраЗенека. Черногорският вицепремиер Дритан Абазович съобщи вчера, че на 31 март страната ще получи ваксини срещу COVID-19 от Европейския съюз.

В Северна Македония с вечерен час от 22 ч. до 5 ч.

Въпреки увеличения брой заболели от COVID-19 и натиска върху болниците в Северна Македония, властите обявиха запазване на досегашните рестриктивни мерки. Включително в сила е и полицейският час от 22 часа вечерта до 5 часа сутринта.
В четвъртък в страната са регистрирани 1293 нозвозаразени и 24 смъртни случая. Данните са рекорден брой заразени, каза говорителят на местния епидемиологичен щаб. В момента в болници се лекуват 1135 пациенти с коронавирус. В ковид болниците още има 280 свободни легла, съобщи здравното министерство.  Увеличение на случаите на заразени в Скопие, Гостивар и Велес.

Босна и Херцеговина събират дарения на ваксини

В столицата на Босна и херцеговина  Сараево пристигнаха още 5000 дози ваксина на АстраЗенека, дарени от Сърбия. Партидата е предназначена за ваксиниране на медицински работници в Мюсюлманско-хърватската федерация. В началото на март сръбският президент Александър Вучич връчи първите 5000 дози АстраЗенека на тримата членове на колективното босненско председателство.
Здравната система на Босна и Херцеговина получи тази седмица ваксини от Турция. Това стана по време на посещение на тричленното босненско председателство в Анкара. Президентът Реджеп Тайип Ердоган дари на босненската здравна система 30 000 дози.

Ще поръчат Спутник V

Мюсюлманско-хърватската федерация в Босна реши да поръча руски ваксини Спутник V, подобно на Република Сръбска. Правителството на Мюсюлманско-хърватската федерация възложи на Института за обществено здраве да сключи договор за закупуване на 500 000 дози от руската ваксина. Първите 100 000 дози от нея се очаква да пристигнат в Сараево в понеделник. Пак тогава мюсюлманско-хърватската федерация ще възобнови употребата и на ваксината на АстраЗенека.

Словения позволява сбирки до 10 души от понеделник

Правителството на Словения ще разреши за цялата страна публични събирания. В тях могат да се включат до 10 души. В Приморско-Нотрански регион, където епидемичната ситуация се е подобрила, ще бъде разрешена и работата на откритите тераси на заведенията. Новите мерки ще влязат в сила след публикуването им в официалния държавен вестник, чийто нов брой се очаква днес.

Вечерен час от 21 ч. до 6 ч.

Все още се запазва ограничението за движение между 21 и 6 часа в цялата страна. В Словения в четвъртък са регистрирани 972 нови случая на коронавирус и 3 смъртни случая. Директорът на Института за обществено здраве Милан Крек каза, че се увеличава броят на заразените с новите варианти на COVID-19 и ситуацията се влошава, но е под контрол.

Албания ваксинира служителите в просветата

В Албания в понеделник започна ваксинацията на работещите в просветата. Това е третата приоритетна група след медицинските работници и възрастните хора. Премиерът Еди Рама увери, че ваксините на АстраЗенека са безопасни. Той добави, че Албания ги е получила от Швеция.  “Тя не е в групата на страните, блокирали ваксините на АстраЗенека”, обясни още Еди Рама. Той покани лекари от Косово да се ваксинират срещу COVID-19 в албанския град Кукъс. Определени количества ваксина на АстраЗенека ще бъдат изпратени в Косово.

Косово все още няма ваксини против  COVID-19

Косово още не е получило ваксини срещу коронавирус. Очаква се първите количества ваксини против COVID-19 по програмата Ковакс да пристигнат до края на този месец. Същевременно здравният министър на страната разговаря с израелския си колега. Двамата обсъдиха възможности да осигуряване на ваксини за Косово. Албания също се ангажира да ваксинира здравния персонал на Косово. Процесът обаче още не е започнал.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук