регистрирани заразени коронавирус

Спад на новозаразените с коронавирус се отчита днес. След като в няколко дни техният брой беше над 3000 днес е 2 019.  За последните 24 часа са направени 10 614 теста, което е сравнително висок брой за почивен ден. Това сочат данните на Единния информационен портал. Според данните положителните проби са 19% от изследваните.Така в процентно отношение кривата на заболелите остава непроменена, тъй като предишните дни техният брой се движи около 20%.

Отново най-голям е броят на новите случаи  в столицата – 552 души. Следват области Бургас – 223, Варна – 172, Пловдив – 136.

От 42 046 активни случаи в болници се лекуват 6 948 заразени. 522 души са в интензивни отделения. Починали са 38 души. Излекуваните са 1 118 души.

Поставени са 1 244 дози ваксини. Общият брой на ваксинираните с първа доза вече е 337 904.

Вчера стана ясно, че е възможно масовата ваксинация, която беше временно спряна, да бъде възобновена в четвъртък. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Имунизацията с AstraZeneca бе спряна след установен смъртен случай на жена с хронични заболявания, която часове по-рано се е ваксинирала.

„Докато не излязат пробите, ние ще задържим този процес, колкото и да е трудно, колкото и да няма достатъчно количества ваксини, за да продължим напред. Ако до сряда излязат всички резултати, може в четвъртък да възстановим ваксинационния процес“, обясни Ангелов.

Министър Ангелов успокои всички ваксинирани с АstraZeneca. По думите му тя е най-близка до противогрипната ваксин и в света са направени десетки милиони имунизации.

Ангелов съобщи, че записаните в електронната система ще бъдат информирани своевременно.

Към момента у нас няма доказан случай на заразен с африканските варианти на коронавирус.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!