смъртен случай ваксина

Решението да се спре ваксинацията с „Астра Зенека“ е взето заради смъртен случай при жена на 57 години с много придружаващи заболявания. Това съобщи в Пловдив министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Очакваме заключението на съдебните медици. Категорично няма образуване на тромби, каза още Ангелов.

Жената е починала в дома си, в 3.00 ч. след полунощ, ваксинацията е извършена вчера в 12.00 ч., съобщи проф. Ангелов.

„Жената се прибира без никакви оплаквания, но вечерта получава остър задух. Повикан е бил екип от Спешна помощ, които пристигнали своевременно и установяват смъртта“, обясни министърът.

По-рано днес на заседание при премиера бе разпоредено да спре ваксинирането с препарата на „Астра Зенека“ докато няма официално становище от Европейската агенция по лекарства  за безопасността на ваксината

Спирането на ваксинацията с препарата на „Астра Зенека“ е една превантивна мярка. Ще изчакаме комитета по лекарства към ЕМА, заяви здравният министър.

Пред УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив министърът и медици от лечебното заведение посочиха, че пряка причинно-следствена връзка за ваксинация – фатален край към момента категорично не може да се приеме. Работната диагноза на пациентката е остра сърдечно-съдова недостатъчност.

Имунизацията продължава с други ваксини

Здравният министър Ангелов каза, че нямат притеснения за хората, които вече са се ваксинирали с „Астра Зенека“.

Нека тези, които са вече ваксинирани да бъдат спокойни, призова той. Тези, които вече са записани в електронната система ще бъдат презаписани служебно.

Докато има проблема с „Астра Зенека“ работата на електронния регистър спира, каза още министърът.

Министърът увери, че ваксинацията продължава с препаратите на „Модерна” и „Пфайзер”. Препаратът на „Пфайзер” обаче се пази за членовете на изборната администрация, като министърът подчерта, че там, където има отказ от членове на СИК, ще се отключат количествата за масовата ваксинация.

Нежеланите лекарствени реакции са около 3 на хиляда, каза още Ангелов.

За смъртен случай след ваксинация у нас министърът съобщи на брифинга вчера. Тогава обаче той бе категоричен, че не става въпрос за имунизация с препарата на „Астра Зенека“. Междувременно тази сутрин в телевизионни интервюта и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов опровергаха информацията. Ако информацията съобщена вчера от здравния министър все пак се окаже вярна това означава, че смъртните случаи у нас след ваксиниране за момента са два.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук